Het Canadese bedrijf PageFreezer.com, gespecialiseerd in webarchivering, opent haar Europese hoofdkantoor in Nederland. PageFreezer biedt de unieke mogelijkheid websites, blogs en social media te archiveren in de PageFreezer cloud. PageFreezer biedt een soort tijdmachine die de

gebruiker in de gelegenheid stelt de website of social media te bekijken zoals die op een bepaalde datum in het verleden eruit zag. Door het gebruik van digitale handtekeningen en tijdstempels op elke gearchiveerde webpagina kan verantwoording worden afgelegd over de

webcommunicatie. De combinatie van social media en website levert naast een goed archief ook een schat aan onderzoeksmateriaal op.

“Webarchivering is hot in Amerika en Canada, maar wij zien in toenemende mate ook bewustwording voor de noodzaak in Europa” stelt Michiel Rietdijk, CEO van PageFreezer. Voor overheidsinstellingen in Nederland is in ieder geval een verplichting om een archief van de website bij te houden, al laat de inspectie in het midden hoe dit gebeurt.

“We weten van een aantal instellingen dat men de (nieuwe) webpagina’s met een screendump knipt en plakt en vervolgens als een Word document uitprint en in het archief opbergt”, zegt John Jansen, de man die PageFreezer naar Nederland haalt.

Social media

Niet alleen het archiveren van de website is een must, steeds meer communiceren organisatie ook via Social Media: via een twitter-account, een Facebook pagina. Allemaal kanalen om te communiceren met de doelgroep. Ook dit wordt opgepakt en gearchiveerd door PageFreezer.

“Hier ontstond bij mij echt enthousiasme” zegt John Jansen, ooit opgeleid als bibliothecaris en documentalist maar al vele jaren succesvol actief als ondernemer en verantwoordelijk voor PageFreezer Europa. “Archiveren wordt gezien als een noodzakelijk kwaad. Maar juist de combinatie van social media en website, de interactieve communicatie, levert een archief naast de mogelijkheid tot verantwoording ook een schat aan onderzoeksmateriaal op. Het is de reden waarom bijvoorbeeld Salesforce.com heeft gekozen voor PageFreezer: het archief als marketinginstrument!”

Rate this post

Print Friendly