Een jaar geleden stuitte Gerard Looijen bij toeval op bamboe printerpapier. Hij  verbaasde zich er over dat dat papier in Europa niet te koop is, terwijl bamboe vanuit het oogpunt van duurzaamheid een betere grondstof is dan hout.

Onze eerste gedachte was dat de kwaliteit van het papier dan waarschijnlijk te wensen overliet. Inmiddels weten we beter. Testen met enkele duizenden vellen met onder meer Océ, Ricoh en Canon machines, tonen aan dat het een zeer hoge kwaliteit papier is. Het 100% bamboe papier van 3P Papier heeft een uitstekende doorloop in de machines en is super wit. Daarnaast is het NEN 2728 gecertificeerd en voldoet het dus aan de archiefnorm. Des te vreemder dat het er nog niet was.

Dat maakte dat Gerard met een zakenpartner besloot  een bedrijf op te zetten met de volgende missie: het verminderen van papierverbruik en het stimuleren van boomvrije papiersoorten als serieus alternatief voor papier op basis van hout. Dit doen we onder de naam: 3P Papier®.

Per dag worden er gelukkig vele initiatieven gelanceerd die ons milieu iets verbeteren of in ieder geval minder belasten. Dat wil zeggen dat steeds meer mensen op een duurzame wijze willen leven en niet alleen maar van de aarde willen nemen.  3P Papier is er daar een van.

Natuurlijk zou het het beste zijn als iedereen niet al z’n e-mails uitprint, maar als je dan toch iets print, doe het dan zo duurzaam mogelijk. Bamboe is een duurzame vervanger van hout als grondstof voor vloeren, meubels, fietsen textiel, en nu ook voor papier. Dat papier ziet er precies zo uit als ‘gewoon’ papier. Maar het is wel een stuk duurzamer!

Bamboe is een gras, dus geen boomsoort. Het groeit razendsnel, er zijn soorten die in twee maanden tijd tot 30 meter hoog kunnen worden. Daarmee levert een bamboeplantage jaarlijks circa vier maal zo veel biomassa op als een productiebos voor hout.

Bamboe neemt bovendien meer dan twee maal zover CO2 op als hout, heeft geen (kunstmatige) meststoffen nodig en groeit op arme grond.

Een bamboeplant produceert per jaar meerdere stammen en kan ieder jaar geoogst worden. De plant groeit na de oogst gewoon weer aan en kan tijdens zijn leven maar liefst vijftien kilometer aan bruikbare stam produceren.

Maar is bamboepapier ook duurzamer dan gerecycled papier? Papier is niet oneindig te recycelen. Na 4-6 maal recyclen is de kwaliteit van de vezel onvoldoende om weer nieuw papier van de maken. Er moet altijd zo’n 30% verse grondstof aan de cyclus worden toegevoegd. Overigens gaat 70% van het in Nederland verzamelde oud papier naar Azië om daar verwerkt te worden tot gerecycled papier voor onder meer de Nederlandse markt!

Bamboe is dus een goed alternatief als grondstof voor papier. Het papier wordt nu in China geproduceerd, maar er zijn ook al plantages in Afrika. Omdat bamboe ook erosie tegen gaat, zou het bij kunnen dragen aan een beter gebruik van de bodem. En de welvaart van de plaatselijke bevolking op een natuurlijke wijze kunnen verhogen.

Dit 3P bamboepapier is CO2 neutraal. Dat wil zeggen dat de CO2 uitstoot van productie en transport is berekend en gecompenseerd via Gold Standard credits. De opbrengsten gaan naar schone-energie projecten, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Een onderzoek in opdracht van VROM heeft uitgewezen dat de projecten vrijwel altijd een positieve uitwerking op de directe omgeving hebben. Ook de KLM en de Tweede Kamer compenseren op deze wijze.

Maar waarom stapt dan niet iedereen over op bamboepapier? Er zijn meerdere redenen te bedenken, maar eentje is duidelijk: de belangen van de gevestigde industrie. Het is niet het belang van de grote producenten om een andere grondstof te introduceren. Vaak hebben ze de hele keten in handen, van kwekerij tot en met de fabriek. Omschakelen op een andere grondstof gaat gepaard met forse investeringen. De keten remt de ontwikkeling van duurzame producten.

Het kost dus moeite om de bestaande visies te doorbreken. Daarom alleen al is ieder initiatief dat bijdraagt aan een duurzamer wereld de moeite waard.

Natuurlijk wordt er steeds meer papier op de markt gebracht met oog voor de wereld van onze kinderen. Alleen nog wel allemaal op basis van hout. Uiteindelijk is de keuze aan de papiergebruiker. Om goed te kunnen kiezen, hierbij een overzicht van een aantal belangrijke merken :

Bamboe papier uitproberen? vraag een proefpakket aan op:

 3P Papier is verantwoordelijk voor de claims welke in dit artikel worden gemaakt.

Rate this post

Print Friendly