Hilversum, 24 mei 2011 – Het bamboe printerpapier van 3P Papier is op 11 mei 2011 gecertificeerd voor de NEN 2728:2006 en de ISO 9706:1995 norm. Hiermee is 3P Bamboe Papier niet alleen 100% boomvrij en CO2 neutraal, maar ook verouderingsbestendig.

Archivering van papier

Volgens de ‘Regeling Duurzame Archiefbescheiden’ welke eind 2001 in werking is getreden moet papier dat door de overheid wordt gearchiveerd voldoen aan de NEN 2728 norm. Deze norm stelt onder meer eisen met betrekking tot kwaliteit, fysische eigenschappen en duurzaamheid. Deze Nederlandse norm is bijna gelijk aan de Europese norm ISO 9706, maar heeft als aanvulling dat het papier 50 keer strak gevouwen moet kunnen worden, zonder scheuren of breken. Bovendien mag dit zogenaamde vouwgetal na ‘kunstmatige veroudering’ niet teruglopen tot onder de 40.

Bij archivering wordt het papier jarenlang opgeslagen. Dat heeft ook tot gevolg dat hergebruik van grondstoffen ook pas op (zeer) lange termijn kan plaatsvinden. Juist voor archivering is het gebruik van duurzame grondstoffen dus van groot belang om uitputting van onze bronnen te voorkomen.

Duurzame grondstof

Bij het vergelijken van grondstoffen op meer of minder duurzaam zijn de volgende punten van belang:

• Vindt vanzelf nieuwe aanwas plaats of er herbeplanting noodzakelijk?

• Zijn er pesticiden en (kunst)meststoffen nodig voor de teelt?

• Wat is de opbrengst per hectare?

• Vindt er kaalslag of uitputting plaats?

• Hoeveel energie is er nodig voor de teelt en de oogst

Op al deze punten scoort bamboe duidelijk beter dan hout. Daarnaast is de groeisnelheid van bamboe enorm en neemt bamboe gedurende de groei ook nog eens fors meer CO2 op dan bomen.

Bamboe papier

“Klanten zijn vaak verrast wanneer ze ons papier zien”, zegt Gerard Looijen, directeur van 3P Papier. “Blijkbaar denken veel mensen bij duurzaam papier niet aan wit. Ons bamboe papier is echter een van de witste papiersoorten die te koop zijn.” Looijen is trots op de NEN 2728 certificering: “Technische testen toonden al dat ons papier van topkwaliteit is met uitstekende doorloop in machines. Dat het nu ook voldoet aan de verouderingsnorm zien we als mooie beloning voor onze investeringen in onderzoek!”. Goed nieuws dus voor overheden en bedrijven die duurzaam willen archiveren.

De certificering van het bamboe papier van 3P Papier is uitgevoerd door ISEGA Forschungs- uns Untersuchungs Gesellschaft mbH. Een gerenommeerd Duits onderzoek bureau dat gespecialiseerd is in papier onderzoek.

Over 3P Papier

3P Papier is een initiatief van Hans Erik Kraan en Gerard Looijen. De missie van 3P Papier is de bestaande papier industrie uit te dagen sneller te vernieuwen waar het gaat om duurzame grondstoffen. Dat er duurzame alternatieven zijn, zonder kwaliteitsverlies blijkt uit de introductie van het 100% boomvrije bamboe papier. Voor meer informatie kijk op: www.3ppapier.nl

Rate this post

Print Friendly