Het Internet, 23 mei 2011 – The Document Foundation presenteer de leden van het Engineering Steering Committee – ESC. Dit is het tweede orgaan dat wordt aangekondigd, ná het Membership Committee, van alle organen die zijn vastgelegd in de reglementen van de stichting. Het ESC is actief vanaf begin 2011 en is nu officieel ingesteld. Het ESC regelt de ontwikkel-activiteiten en de toekomstige technologische ontwikkeling van LibreOffice.

De 10 leden van het ESC zijn Andras Timar (lokalisatie), Michael Meeks en Petr Mladek van Novell, Caolan McNamara en David Tardon van RedHat, Bjoern Michaelsen van Canonical, Michael Natterer van Lanedo, Rene Engelhard van Debian, en de onafhankelijke leden Norbert Thiebaud en Rainer Bielefeld (QA).

Het ESC overlegt wekelijks overleg om te praten over de voortgang van het tijd-gebaseerde release-schema, en om ontwikkel-werk te coördineren. Gewoonlijk doen aan de bijeenkomsten ook andere geïnteresseerde ontwikkelaars en experts voor specifieke onderwerpen mee.

De leden zijn gekozen door de Steering Committee, en komen uit de groep kern leden van de ontwikkel-gemeenschap. Sinds eind september, bij de start van TDF, is die groep gestaag gegroeid en telt nu bijna 200 coders, met nog zo’n 200 mensen die betrokken zijn bij lokalisatie en de

QA-activiteiten. “Dit is een fenomenaal succes,” zegt Caolan McNamara van RedHat, “Vooral als je kijkt naar het OOo project, waar er maar een kleine groep externe bijdragers was, die ook nog werd geconfronteerd met forse obstakels.” Er zijn ongeveer 120 ontwikkelaars die regelmatig in LibreOffice hacken. Zij kunnen op basis van hun expertise en ervaring worden onderverdeeld in drie groepen:

20 kern-ontwikkelaars die functies en verbeteringen doorvoeren en de software gereed maken voor verspreiding;

40 ontwikkelaars die bijdragen aan functies, verbeteringen en aan “easy  hacks”; en 60 minder regelmatig actieve ontwikkelaars die werken aan “easy hacks” en het verbeteren van de code. Daarnaast zijn er zo’n 80 ontwikkelaars die incidenteel bijdragen, of die net zijn gestart met het werken aan in de code.

De TDF is ook dankbaar voor de instroom van studenten, die betaald zullen worden om deze zomer full-time te werken aan LibreOffice, binnen het kader van het Google Summer of Code programma. “Het ESC heeft de nodige discipline in het ontwikkel-proces gebracht.

Het is georganiseerd op een heel andere manier dan in het verleden bij OOo het geval was, waar één enkel bedrijf de leiding had bij het nemen van beslissingen. Dat was makkelijk om te coördineren, maar ook één enkel punt waar het mis kon gaan,” aldus André Schnabel, lid van het TDF Steering Committee. “In plaats daarvan hebben we een onafhankelijk proces opgezet, waar bedrijfs-sponsoren en bijdragen nog steeds zeer gewaardeerd worden, maar waardoor de gemeenschap voor het maken van de software niet afhankelijk is van deze bedrijven.”

Rate this post

Print Friendly