Turnhout, 27 april 2011. Dure fouten door het gebruik van onaangepaste PDF-viewers behoren binnenkort tot het verleden. Het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC) heeft immers een eenvoudige en gratis tool ontwikkeld: de ‘VIGC PDF-viewer Check’. Hiermee krijgen klanten een duidelijke boodschap te zien wanneer ze niet de juiste PDF-viewer of niet de juiste instellingen hanteren.

De tool werd door het VIGC ontwikkeld naar aanleiding van de respons op het VIGC onderzoek naar de kwaliteit van PDF-viewers. Vele drukkers ervaren het gebruik van onaangepaste PDF-viewers als een reëel probleem en ze beweren dat hierdoor dure fouten worden gemaakt. “Toen we aan onze test van PDF-viewers begonnen, wisten we dat we een probleem aankaartten waarmee alle drukkerijen op een gegeven moment te maken krijgen. Maar we waren verbaasd over de vele reacties van drukkers na de publicatie van onze testresultaten. Blijkbaar komt het heel frequent voor, sommigen krijgen zelfs wekelijks te kampen met een PDF-viewer probleem.”, vertelt Eddy Hagen, directeur en trendwatcher van het VIGC.

Een andere reden waarom het VIGC deze tool ontwikkelde, is omdat klanten of gebruikers niet altijd begrijpen waarom een PDF-viewer of de juiste instellingen zo belangrijk zijn. Didier Haazen, PDF expert van het VIGC, licht dit verder toe: “Dankzij onze testen weten we perfect waar het mis kan lopen in het dagelijks gebruik. De VIGC PDF-viewer Check detecteert dan ook het meest voorkomende probleem in de praktijk.”

Duidelijke boodschap verschijnt bij verkeerde PDF-viewer, verkeerde settings

Het concept van de ‘VIGC PDF-viewer Check’ is vrij eenvoudig: het gaat om een PDF van één pagina, die door de drukkerij of het prepress-bedrijf als eerste pagina wordt ingevoegd bij drukproeven in PDF-formaat. Indien de klant de juiste PDF-viewer gebruikt – met de juiste instellingen – dan verschijnt er een positieve boodschap met de vraag om de proef grondig na te kijken, samen met enkele tips waar men zeker op moet letten. Als er een onaangepaste PDF-viewer wordt gebruikt, of bepaalde instellingen zijn verkeerd, dan zal er een niet mis te verstane boodschap op het scherm verschijnen: VERKEERDE VIEWER OF VERKEERDE SETTINGS.

De tool geeft dan ook weer welke PDF-viewers correct werken en waar men de gratis Adobe Reader – de enige betrouwbare gratis PDF-viewer volgens de VIGC test – kan downloaden. En de tool adviseert ook welke settings eventueel moeten worden gewijzigd.

Gepersonaliseerde VIGC PDF-viewer Check

De VIGC PDF-viewer Check is gratis beschikbaar op de VIGC-website. Naast de algemene versie, kunnen bedrijven ook een gepersonaliseerde versie laten maken, met bvb. de contactgegevens of het firmalogo. De tool is ook in meerdere talen beschikbaar.

Verantwoordelijkheid

Belangrijk in de VIGC PDF-viewer Check is ook dat het de klant wijst op zijn verantwoordelijkheid: indien een PDF-proef met de verkeerde tool of de verkeerde instellingen wordt beoordeeld, is misschien niet alles zichtbaar zoals het uiteindelijk zal worden gedrukt. Deze mededeling verschijnt ook enkel bij een probleem met de PDF-viewer. Indien de klant de juiste tools met de juiste instellingen gebruikt, wordt deze boodschap niet weergegeven.

“Bij het VIGC is het onze doelstelling om bepaalde probleemgebieden te onderzoeken en meteen ook concrete oplossingen aan te bieden. Deze VIGC PDF-viewer Check is hier een mooi voorbeeld van.”, besluit Hagen.

Rate this post

Print Friendly