Beverwijk, 14 april 2011 – De Gemeente Hardinxveld-Giessendam zet de rechtsgeldige elektronische handtekening in voor het ondertekenen van besluiten en (omgevings)vergunningen binnen haar gemeente. Met de elektronische handtekening kunnen vergunningen inclusief de bijlagen in één keer van een rechtsgeldige elektronische handtekening voorzien worden. De vergunningen worden digitaal afgehandeld en geupload naar het Omgevingsloket Online. Door de integratie van DigiNotar met Decos D5 digitaliseert de gemeente op deze manier het gehele proces. Daarmee biedt de gemeente snelheid en gemak aan burgers en bedrijven.

Hardinxveld-Giessendam is een gemeente die voorop loopt qua digitalisering van haar processen. Vrijwel alle processen binnen de organisatie starten digitaal of worden gelijk aan het begin van het proces gedigitaliseerd en vervolgens ook digitaal de organisatie ingestuurd. Besluiten en vergunningen, maar ook uitgaande correspondentie worden in het Document Management Systeem/Zaaksysteem Decos D5 geregistreerd.

Met de module elektronische handtekening van DigiNotar kan de behandelende medewerkers de stukken digitaal in Decos D5 ter ondertekening aanleveren bij de gemandateerde medewerker die het document direct digitaal ondertekent én archiveert.

Door de inzet van de gekwalificeerde elektronische handtekening in het proces heeft de ondertekening dezelfde juridische waarborg als de geschreven handtekening op papier. De gemeente heeft bewust gekozen voor de meest veilige vorm van ondertekenen, gezien de belangrijke processen die het betreft.

Timo Angenent, ketenbeheerder: “Wij kunnen door de inzet van de elektronische handtekening burgers en bedrijven meer online service, een bredere online dienstverlening en grotere digitale snelheid in aanvragen en besluiten bieden. Wij handelen daarbij naar de aanvraag. Komt een aanvraag voor vergunningen bijvoorbeeld online binnen, dan beantwoorden wij deze ook online. Een aanvraag op papier wordt ook op papier beantwoord, waardoor het printen nog niet helemaal uit te bannen is. Hoe meer wij als gemeente onze processen digitaliseren, hoe meer de elektronische handtekening tot zijn recht komt. De voordelen voor ons als gemeente zijn groot; het scheelt alleen al enkele uren aan scannen, printen en koppelen, maar ook veel tijd doordat tekenboeken en postkarren niet langer rondgaan binnen de organisatie. In de nabije toekomst kan er ook plaatsonafhankelijk getekend worden, waardoor thuis of in de trein nog even een stuk tekenen tot de mogelijkheden behoort. Een ander groot voordeel is het tekenen van meerdere stukken tegelijk. Wij kunnen hierdoor voor klanten een grote snelheid in het proces bewerkstelligen”.

Over NotarSign SDK

De NotarSign SDK van DigiNotar is een softwarecomponent dat ontwikkeld is voor de integratie in softwarepakketten zoals Decos D5. Softwareleveranciers krijgen hiermee de mogelijkheid om geïntegreerd in het pakket een rechtsgeldige elektronische handtekening te plaatsen.

Medewerkers kunnen direct vanuit de Decos D5 een elektronische handtekening plaatsen.

De NotarSign SDK zorgt er tevens voor dat informatie van de ondertekening als contextinformatie wordt opgeslagen bij het ondertekende document. Vanwege NEN normering is dit een verplichte functionaliteit.

Rate this post

Print Friendly