Printers, scanners en multifunctionals zijn de afgelopen jaren steeds geavanceerder en complexer geworden. Ze verwerken grote hoeveelheden informatie en gebruiken daarvoor intern data opslag systemen, waaronder geheugens en harddisks. Levert deze apparatuur een risico voor de informatiebeveiliging van een organisatie?

Criminelen stelen informatie?

Deze vraag is actueel geworden na het nieuws dat criminelen proberen waardevolle informatie te verkrijgen van harddisks welke zijn gedumpt in Afrikaanse landen. De kans dat harddisks van kopieer- en printapparatuur hier beland is een reëel risico. Daarnaast is het gebruikelijk dat printers en multifunctionals worden gehuurd of geleased voor een periode van 4 tot 5 jaar. De apparatuur wordt aan het einde van het contract teruggenomen door de leverancier c.q. leasemaatschappij en gaat een tweede leven leiden. Zonder aanvullende afspraken zal de informatie op de harddisk dus bij andere organisaties terrecht kunnen komen.

10.000 pagina’s aan informatie

De meeste multifunctionals hebben intern een harddisk om data op te slaan, bijvoorbeeld voor het afhandelen van een kopieeropdracht (scan once, copy many) en het opslaan van printopdrachten om een hogere productie snelheid te realiseren. Deze informatie wordt niet automatisch gewist. Op de harddisk van een multifunctional staan circa 10.000 pagina’s aan informatie. Bij 10 multifunctionals staat er dus 100.000 pagina’s met bedrijfsinformatie op de harddisks. Gezien de rol van multifunctionals in een bedijf is het bijna zeker dat er bedrijfsgevoelige informatie tussen zit.

In de oudere generatie multifunctionals hebben de fabrikanten weinig aandacht besteed aan het beveiligen van de interne informatiestromen. Het is voor deze apparatuur dan ook eenvoudig om de informatie van de harddisk af te halen. Hieronder staat een film van CBC news.

 


In de nieuwe generatie multifunctionals is veel meer aandacht voor informatiebeveiliging. Deze zit standaard in de apparatuur of is beschikbaar als optie. Hierbij wordt de data gecodeerd op de harddisk gezet of na gebruik direct gewist of overschreven.

Naast aandacht voor informatiebeveilging in het apparaat kan het wenselijk zijn om aandacht te schenken aan beveiliging van de data in het eigen netwerk (applicatie -> print driver -> print server -> printer en scannen -> workflow -> archief of applicatie) en netwerk toegang van en naar de multifunctional (firewall, SSL sockets).

Beleid Informatiebeveiliging

Steeds meer organisaties hanteren een beleid voor informatiebeveiliging. Vaak is de afdeling IT hiermee belast.

De ISO 27002 ‘Code voor informatiebeveiliging’ geeft richtlijnen en principes voor het initiëren, het implementeren, het onderhouden en het verbeteren van informatiebeveiliging binnen een organisatie. De ISO 27002 kan dienen als een praktische richtlijn voor het ontwerpen van veiligheidsstandaarden binnen een organisatie en effectieve methoden voor het bereiken van deze veiligheid. LINK

Richtlijnen voor de afvoer van PC en laptops zullen in lijn liggen met de op te stellen richtlijn voor multifunctionals.

Lees verder Stappenplan voor een veilige print infrastructuur op DOCplus [LINK]

Rate this post

Print Friendly