Veghel, 18 februari 2011 – Minkels, leverancier van koeling, monitoring- en behuizingoplossingen voor datacenters met verschillende vestigingen in Europa, heeft zojuist de bouw van een computerruimte afgerond voor Rijksarchief België. In de ruimte is onder andere een Minkels Cold Corridor systeem geïnstalleerd, ten behoeve van energiebesparing en een stabiele omgevingstemperatuur. Het Rijksarchief heeft de computerruimte nodig voor opslag van gedigitaliseerde archiefbestanden.

Eeuwenoude kaarten en plannen op perkament. Een grote collectie glasnegatieven met foto’s uit eind 19e en begin 20e eeuw. De persoonlijke archieven van oud-premier Wilfried Martens. Audiobanden met radio-uitzendingen en hoorspelen. Het is slechts een kleine greep uit de 250 kilometer aan archiefmateriaal (papieren documenten, foto’s, audio en films) dat bij het Rijksarchief is ondergebracht.

Cold Corridor van Minkels

Een deel van het archiefmateriaal werd in 2010 gedigitaliseerd. Meer dan 400 Terabyte aan digitale gegevens moest vervolgens opgeslagen worden op twee zware, nieuw aangeschafte storage machines. Na een aanbesteding werd Minkels uitverkozen om de nieuwe serverruimte in te richten die nodig was om de storageomgeving voor het gedigitaliseerde archief te kunnen huisvesten.

Leverancier Minkels verzorgde de inrichting van de nieuwe luchtgekoelde serverruimte. In totaal 10 Minkels Datacenter Racks werden opgesteld in een Minkels Cold Corridor, een systeem waarmee via afgesloten gangen luchtstromen worden gereguleerd. Koude en warme lucht wordt middels de Cold Corridor van elkaar gescheiden zodat heel gericht en energiezuinig kan worden gekoeld. “De temperatuur is dankzij de Cold Corridor veel stabieler,” zegt Lucie Verachten, verantwoordelijk voor ICT bij Rijksarchief België. “Zo’n energiezuinig systeem heeft absoluut een positieve invloed op de prestaties van de storage apparatuur, maar vooral ook op onze energierekening.”

Enkele datacenter racks zijn op maat gemaakt, om tegemoet te komen aan de bouwkundige beperkingen van de bestaande ruimte. Minkels heeft tevens kabelgoten op maat geïmplementeerd, geïntegreerd op de datacenter racks, waarin glasvezel-, elektriciteit- en UTP-kabels van elkaar worden gescheiden.

Monitoring systeem serverruimte

Het Rijksarchief van België (www.arch.be) heeft een hoofdvestiging in hartje Brussel en telt 18 vestigingen in verschillende steden, waaronder Antwerpen, Arlon, Brugge, Leuven, Mons en Kortrijk. De nieuwe serverruimte bevindt zich in de kelder van het hoofdgebouw in Brussel. “Daar kunnen we niet altijd fysiek aanwezig zijn,” zegt Verachten. “Via het Minkels Monitoringsysteem kunnen we de serverruimte controleren.”

Het Minkels Monitoring systeem zorgt voor detectie, controle en management van onder andere luchtvochtigheid, temperatuur en brandveiligheid. Verachten: “Onze helpdesk krijgt een melding als er issues in de serverruimte zijn, bijvoorbeeld een te hoge temperatuur of een te lage luchtvochtigheid. We gaan dat systeem nog upgraden met sms-alerts. Monitoring van de toegangscontrole hebben we als module bewust niet meegenomen omdat het gebouw zelf al volgens de strengste normen is beveiligd.”

Archief digitaliseren

Het Rijksarchief had een verouderde serverruimte die niet meer geschikt was om de nieuwe storageomgeving in onder te brengen. Verachten: “De oude serverruimte was sowieso te klein, maar had daarnaast zijn beperkingen wat betreft stabiliteit, UPS, koeling en de beschikbare capaciteit voor elektriciteit. Ook het draagvermogen van de vloer kon het gewicht van de zware storagemachines niet aan. Het oude serverlokaal blijft wel behouden, maar we gaan deze alleen nog gebruiken voor administratieve doeleinden: webserver, mailserver, back-up administratieve gegevens, dat soort zaken.”

Het is niet de bedoeling om al het archiefmateriaal te digitaliseren en onder te brengen in de nieuwe computerruimte. Verachten: “Sommige archiefstukken zijn te kostbaar of te kwetsbaar om in de leeszaal fysiek ter schikking te stellen en worden daarom wel gedigitaliseerd. Andere documenten worden zeer vaak geraadpleegd. Het is dus belangrijk prioriteiten te stellen in de digitaliseringsprojecten. Het Rijksarchief bewaart namelijk meer dan 250 km archief. Ongeveer 1 procent van de totale collectie is nu gedigitaliseerd opgeslagen. Wij zullen niet alles gaan digitaliseren, maar de benodigde storage-capaciteit zal wel snel groeien. Vooral ook omdat we ook meer en meer born-digital archieven van archiefvormers zullen verwerven en opslaan. De nieuwe computerruimte biedt ons de mogelijkheid om het gedigitaliseerde archief verder uit te breiden.”

Rate this post

Print Friendly