Afgelopen week was ik onderweg van Hengelo (O) naar Haarlem. Onderweg maakte ik een stop bij een tankstation aan de A1 en onder het genot van een kop koffie raakte ik in gesprek met een gepensioneerde heer. Hij vertelde mij dat hij sinds januari met pensioen is en op mijn opmerking dat hij dan veel vrije tijd had moest hij hartelijk lachen. “Ik doe vrijwilligerswerk en werk twee dagen in de week bij Sandd”. Als uitgever van Docufacts en postmarktdeskundige was ik natuurlijk direct geïnteresseerd over zijn, volgens de politiek en vakbonden, moeilijke arbeidsomstandigheden.

“In tegendeel, ik ben erg tevreden met mijn wijk, mijn extra zakcentje en de vrijheid die Sandd mij biedt”. Ik vroeg hem of hij graag een vast werknemerscontract zou willen. zoals in de CAO van de postbezorgers is vastgelegd. “Nee” was het directe antwoord. “Als ik een “baan” zou hebben heeft dat direct gevolgen voor mij. Nu ben ik zelfstandig en bepaal mijn eigen werktijden. Ik voel mij verantwoordelijk voor mijn wijk en krijg leuke reacties van de bewoners en de beweging houdt mij fit.”

Het blijkt dat er drie soorten zelfstandige postbezorgers zijn:

  • Senioren
  • Huisvrouwen
  • Studenten

De senioren zijn blij met de bijdrage aan de maatschappij, het contact in de wijk,  de verantwoordelijkheid en de beweging. De verdiensten zijn een leuke bijkomstigheid.

Voor de huismoeders is het bezorgen van post een manier om bij te verdienen en zelf de tijd in te delen over de bezorgdagen. Tussendoor kunnen kinderen naar en van school worden gehaald.

Ook voor studenten is het bezorgen van post een bijverdienste.

Overheid en bonden vinden dat deze postbezorgers in dienst moeten treden van de postbedrijven. Het blijkt echter dat veel van deze mensen, om allerlei redenen en ondanks pogingen van de postbedrijven, dit zelf niet willen. In Nederland zijn 600.000 ZZP’ers werkzaam die zelf bepalen wanneer en onder welke condities zij willen werken. Er zullen goede argumenten van de bonden zijn dat het postbezorging niet mag worden ingevuld door een ZZP’er en natuurlijk dienen de arbeidsomstandigheden in orde te zijn. De leuke heer die ik heb gesproken is in ieder geval wel tevreden.


Rate this post

Print Friendly