The Amerixan Book Center in Amsterdam introduceert op 25 november 2010 een nieuwe service aan haar klanten: Het printen en inbinden van een boek in vijf minuten. De klant kiest uit de digitale voorraad van boektitels en bij aankoop wordt het boek in de winkel geproduceerd. Ook wordt het mogelijk je eigen manuscript in boekvorm ye laten produceren.

Bij American Book Center Amsterdam wordt de eerste Espresso Book Machine van Europa in gebruik genomen. CEO en oprichter van Jason Epstein zal op 25 november bij de introductie aanwezig zijn.

Op Docufacts verscheen al eerder een artikel over deze innovatie: Boek produceren in de winkel: in 4 minuten een boek van 300 pagina’s.

De Espresso Book Machine kan boeken produceren met zacht omslag (pocket) met een formaat tussen de 11,4 x 12,7 cm en 20,9 x 26,6 cm. De nieuwe versie kan een boek van 300 pagina’s in 4 minuten produceren. De EBM heeft een capaciteit van 40.000 boeken per jaar.

De boeken worden geprint met 35 of 110 pagina’s per minuut, gesneden en voorzien van een gekleurde omslag. De productie geschiedt geheel automatisch. Voor het printen van het binnenwerk, het boekblok, wordt gebruik gemaakt van de Xerox 4112 of Kyocera FS-9530DN mon5ochrome printers. De omslagen worden geprint met een inktjet printer. Het binnenwerk wordt gelijmd met de omslag en automatisch schoongesneden aan 3 zijden.

Het systeem is ontwikkeld in de afgelopen 6 jaar en is eerst in de VS geïntroduceerd en kost ongeveer 95.000 dollar, exclusief printer. Behalve de aanschafkosten zal de boekwinkel ook te maken krijgen met de variabele kosten voor de toner, inktcatridges, papier, lijm, energie en onderhoudskosten.

Het produceren in de winkel is een duurzame oplossing omdat alleen boeken worden geproduceerd die ook zijn verkocht en het boek niet hoeft te worden getransporteerd van drukkerij/opslag/winkel. Zie ook het arikel Digitale boekproductie van Centraal Boekhuis voorkomt vernietiging 5,7 miljoen boeken

Rate this post

Print Friendly