Enkele dagen geleden zijn de onderhandelingen tussen de vakbonden en de postvervoerders stukgelopen. Hierdoor ontstaat er voor de postbezorgers en de leveranciers een lastige situatie. Indien er geen oplossing komt voor de ontstane impasse kunnen de huidige leveranciers besluiten zich terug te trekken van de Nederlandse markt. Dit zou het einde betekenen van de liberalisering van de postmarkt in Nederland.

Dit lijkt in eerste instantie gunstig voor de medewerkers van TNT Post, omdat minder concurrentie meer werkgelegenheid zou inhouden. Echter zal door het verdwijnen van de concurrentie zullen de kosten van fysieke post onverminderd hoog blijven en de servicekaders beperkt. Aangezien 92% van de omzet in de postmarkt door het bedrijfsleven wordt gerealiseerd zal de druk op digitalisering van de klantcommunicatie alleen maar toenemen door een gunstiger business case. Hierdoor zal het volume versnelt gaan verminderen en zullen arbeidsplaatsen voorgoed verloren gaan.

Door de concurrentie is er de afgelopen jaren een veel ruimer aanbod van servicekaders ontstaan en kan fysieke post tegen beduidend lagere kosten worden bezorgd op basis van de gewenste kwaliteit. Voor het bedrijfsleven is de liberalisering een uitkomst, het biedt eindelijk een keuze, een uitweg uit de strakke TNT contracten. Uit veel onderzoek blijkt bovendien dat consumenten fysieke post nog steeds erg waarderen en zeer effectief is in marketingcommunicatie over meerdere kanalen. Juist door de lagere kosten, de technologische mogelijkheden voor persoonlijke communicatie en de bewezen effectiviteit kan post stabiliseren en mogelijk zelfs groeien.

De transitiefase waarin de huidige postmarkt zich beweegt is voor veel mensen uitermate lastig. Dit wordt versterkt door een twijvelende overheid. Medewerkers van TNT Post worden geconfronteerd met veranderende arbeidsomstandigheden en zelfs ontslag, consumenten snappen nog niet waarom er meerdere bezorgers aan de deur komen en dat er niet alleen 24 uurs post meer is. Anderzijds zijn er tienduizenden banen ontstaan voor jongeren en ouderen, die het prettig vinden in hun wijk regelmatig de post te bezorgen en tevreden lijken met het contract.

Laten we hopen dat het nieuwe kabinet hun motto Vrijheid en Verantwoordelijkheid gaat waar maken. Vrijheid van keuze voor een servicekader en leverancier en de verantwoordelijkheid goede arbeidsvoorwaarden te bieden die passen bij de wensen van de bezorgers.Rate this post

Print Friendly