Steeds meer bedrijven stellen klantinformatie, waaronder bankoverzichten, facturen, offertes en contracten, online beschikbaar of sturen deze digitaal op aan hun klanten. Veel bedrijven en consumenten printen deze document uit. Leveranciers verschuiven met digitale post de afdrukkosten naar hun klanten. Ook binnen onderwijs een verschuiving naar het digitaal aanbieden van lesmateriaal een trend.

Uit onderzoek van Printer.com, een onafhankelijke vergelijking site van printers en cartridges voor thuis en MKB, blijkt dat fabrikanten de prijzen van toner en inktcatridges verhogen. Ook papier wordt steeds duurder.

— origineel bericht —

Recentelijk hebben printerfabrikanten zoals HP, Canon en Lexmark de prijzen van hun originele cartridges verhoogd. Ook bij Oki en Sharp stijgen binnenkort de cartridgeprijzen. In een tijd waarin de meesten van ons proberen om kosten te besparen, is het een goed moment om te kijken naar printkosten. Niet alleen bedrijven, ook gezinnen geven ongemerkt veel geld uit aan printjes. Vaak wordt er op jaarbasis tweemaal zoveel uitgegeven aan de inkt of toner, dan aan de aanschaf van de printer zelf. Er zijn printers van 40 euro te koop die per jaar voor meer dan 150 euro aan inkt uitspugen. Dat is voor gezinnen die slechts 10 tot 15 pagina’s per week printen ongemerkt een stevig bedrag. Printen met een verkeerde printer is onverstandig. Want er wordt thuis steeds meer geprint: allerhande formulieren, huiswerk, foto’s, emailtjes, voor het werk.

Het proces om te besparen start bij aanschaf van de printer. De eerste stap is het bepalen van de operationele kosten. Er is een site die dat precies uitrekent: www.printer.com. Op basis van een aantal stappen, zoals het aantal pagina’s, wel of geen kleur, wel of geen foto’s afdrukken, en of de printer wordt gebruikt voor een bedrijf aan huis verschijnt het advies. Een selectie met de voordeligste printers. Dat gebeurt op basis van een berekening van verbruikskosten. Dat is het bedrag dat iemand aan cartridges uit zal geven over de vijf jaar levensduur van de betreffende printer. Vaak blijkt dat goedkope inkjet- of laserprinters in de praktijk meer kosten dan duurdere printers. Printer.com helpt bij het bepalen van de juiste printer op de juiste plek op basis van het printverbruik.

Naast de keuze van de printer zijn er andere simpele manieren om op de printkosten te besparen. Allereerst: de keuze van het lettertype. Printer.com heeft uitgerekend dat het lettertype Century Gothic het minste inkt verbruikt. Een andere besparingstip is het terugschroeven van de afdrukkwaliteit van minder belangrijke printjes zoals emailtjes en boodschappenlijstjes. Een voor de hand liggende manier is het goed nalezen van de pagina en een preview-functie gebruiken.

Want vaak gaan er twee of drie printjes in de papierbak voordat de juiste uit de printer rolt. Tenslotte speelt ook de prijs van papier een rol. En zeker nu papierfabrikanten hebben gemeld dat de papierprijzen flink zullen gaan stijgen. Als achterliggende factoren: de prijs van olie, chemicalien en papierpulp.

Rate this post

Print Friendly