Vier vooraanstaande partijen in het Nederlandse boekenvak werken samen om het digitale drukken van kleine boekenoplagen te versnellen en vergemakkelijken. Centraal Boekhuis, Euradius, Scan Laser en Océ ondertekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst waarmee de officiële oprichting van de eerder dit jaar aangekondigde Joint Book Services een feit wordt.

De aanleiding hiervoor is even opvallend als schokkend. Van 40% van de uitgebrachte titels worden er jaarlijks nog geen 3 exemplaren verkocht. Dit betekent dat er per jaar door de branche 5,7 miljoen boeken worden afgeschreven omdat er geen vraag naar is. Daarmee wordt de uitgever geconfronteerd met onnodige productie- en voorraadkosten. Bovenal is er het aspect van kapitaalvernietiging en milieubelasting. Dankzij het initiatief van de joint venture, dat Printing On Demand van boeken integreert in de logistieke dienstverlening van Centraal Boekhuis, is het voor uitgeverijen mogelijk om boeken digitaal te laten drukken in elke gewenste oplage, tot oplage 1. De nieuwe printlocatie is gehuisvest op locatie van Centraal Boekhuis (CB) in Culemborg.

Digitale boekenfabriek.

Joint Book Services maakt het voor uitgeverijen mogelijk om bestellingen on demand te produceren, en direct te distribueren. Het uitgeven van boeken wordt hiermee gemakkelijker dan ooit.

Al tijdens de Frankfurter Buchmesse in 2009 kondigde CB aan dat het printing on demand diensten in huis wilde gaan faciliteren. In januari 2010 tekenden de vier partners een intentieverklaring voor de realisatie van een digitale boekprintijn bij CB. Sindsdien is er intensief gewerkt om de boekenfabriek voor te bereiden en in te richten. Tijdens de Open Dagen van CB werd de innovatieve boekproductielijn gepresenteerd en bijzonder goed ontvangen door de branche. In een live demonstratie werd een boek van de vooraanstaande schrijver Maarten van Rossem geproduceerd.

Met de ondertekening is Joint Book Services een pilotfase ingegaan en gaat CB het voorraadloos uitgeven optimaliseren. Uitgevers wordt nu een breder dienstenpakket aangeboden waarmee het mogelijk is om zowel traditioneel op voorraad als voorraadloos uit te geven. Zo zijn titels sneller en langer beschikbaar voor de afnemers. Van de deelnemende partners is Euradius ervaren in het digitaal produceren van ‘enkele exemplaren’, zoals wetenschappelijke boeken en tijdschriften. Scan Laser is gespecialiseerd in professionele printing on demand en Océ levert de printsystemen en software voor het pre-press gedeelte tot en met het printwerk.

Digitale boekenproductie maakt elke titel beschikbaar

De joint venture biedt uitgevers en boekverkopers optimale efficiency in voorraadbeheer, logistiek en kosten. De eerste reacties vanuit het boekenvak zijn bemoedigend: betrokken boekverkopers en uitgevers reageren positief. Zo kunnen uitgevers nieuwe of oude titels eerst eenvoudig testen met één exemplaar bij een groot publiek via printing on demand. Door het digitaal beschikbaar stellen van titels, kunnen minder verkopende boeken via verschillende verkoopkanalen worden aangeboden aan de consument, zoals de boekhandel of het web. Op elk gewenst moment. CB realiseert de productie van zowel één exemplaar of enkele exemplaren op bestelling. En de uitgaven zijn direct geïntegreerd in de logistieke stroom naar boekverkopers.

Rate this post

Print Friendly