LA HULPE, BELGIË, 18 augustus—In april installeerde Thijsen Media Group (TMG) een KODAK NEXPRESS SE3000 Digitale Drukpers. Een opmerkelijke stap misschien voor een specialist in grote oplages retaildrukwerk, die met 160 medewerkers en zeven offsetrotatiepersen tot de top-10 van grafisch Nederland behoort. Maar Renato de Koning (Consultant Digital Services TMG) weet het zeker: “Dit is pas het begin. Het printen van variabele data is de toekomst.”

TMG rekent grote retailorganisaties en franchiseketens, zoals Impact Retail (It’s Electronics), Otto Simon (Top 1 Toys) en Lidl tot haar opdrachtgevers en produceert een belangrijk deel van al het Nederlandse huis-aan-huis drukwerk. Daarnaast functioneert TMG steeds vaker als partner voor al het overige drukwerk van haar opdrachtgevers. Op die manier bieden ze hun klanten een efficiënte one stop shop service.

Kleinere oplages

In antwoord op de groeiende vraag naar kleinere oplages drukwerk besloot TMG de digitale druktechniek in eigen huis te halen. Na een verkenning van de markt werd overtuigd gekozen voor de KODAK NEXPRESS SE3000 Digitale Drukpers. Aldus de Koning: “De kwaliteit en de snelheid van deze machine kunnen zich meten met offset. Bovendien kunnen we hiermee onze dienstverlening verbreden – met variabele data behoren bijvoorbeeld ook direct mail acties nu tot onze mogelijkheden. Snelheid en betrouwbaarheid zijn bij dergelijke orders van groot belang en dan kun je maar beter zelf het volledige proces beheersen. Klanten vertrouwen op onze deskundigheid en willen graag één aanspreekpunt.”

On-line bestellen

De Koning ziet goede mogelijkheden voor het digitaal drukken van kleine oplages folders, verpakkingen of Point Of Sale (POS) materialen, waarmee bijvoorbeeld lokale supermarkten hun regionale acties willen ondersteunen. Om zulke specifieke opdrachten eenvoudig mogelijk te maken, biedt TMG haar klanten nu ook via thijsendirect.nl een web-to-print bestelmodule: “Op die manier voldoet ook al het decentraal bestelde drukwerk altijd aan de landelijke richtlijnen van een keten.”

De KODAK NEXPRESS Digitale Drukpers optimaal benutten

De Koning benadrukt dat TMG de volledige mogelijkheden van de KODAK NEXPRESS SE3000 Digitale Drukpers optimaal wil benutten: “Ik denk dan aan variabele data voor lokale direct mail acties, of aan het gebruik van meerdere papiersoorten binnen een opdracht. En vooral ook aan de mogelijkheden die de vijfde drukunit biedt. Daarmee kunnen we ons echt onderscheiden van de concurrentie en extra toegevoegde waarde creëren. We kunnen bijvoorbeeld een vijfde kleur toepassen, als steunkleur of om het kleurbereik nog verder te vergroten. Maar we kunnen ook een transparante toner inzetten als vernis of voor speciale glanseffecten. En het is zelfs mogelijk om, met Dimensional Printing, unieke reliëfeffecten te bereiken.”

Dimensional Printing

Om het effect van het driedimensionale printen te demonstreren, vervaardigde TMG in mei de gepersonaliseerde omslag van het compleet gerestylde vakblad Graficus. De Koning: “Dat was voor ons natuurlijk de ultieme test. En die is, met ondersteuning van Kodak, uitstekend verlopen.” Joop van Dijk, pre-sales consultant bij Kodak, licht Dimensional Printing kort toe: “De prepress is eenvoudig: het aanmaken van een extra laag met de spotkleurnaam ‘NexPress DryInk raised clear’ volstaat. Er is geen aparte drukgang voor nodig en ook geen aparte apparatuur: op volle productiesnelheid wordt het spectaculaire reliëfeffect op het drukwerk aangebracht. En anders dan bij bestaande conventionele technieken kan het driedimensionale effect overal worden aangebracht – plaatselijk of all over en op vrijwel elke papiersoort.”

Begin van een succesvol groeipad

Renato de Koning is overtuigd van het succes van de KODAK NEXPRESS drukpers binnen TMG: “We zien dit echt als het begin van een succesvol groeipad. Bestaande klanten reageren zeer enthousiast en we zien kansen om ook nieuwe opdrachtgevers aan te trekken. Er is veel belangstelling voor de nieuwe mogelijkheden en de eerste orders zijn gedraaid. We moeten nu zaaien, zodat we straks kunnen oogsten.”


Rate this post

Print Friendly