Juli 2010 – Gent (België) – De Haagse drukkerij DeltaHage, tot eind 2003 bekend als Sdu Grafisch Bedrijf, investeerde recent in capaciteitsuitbreiding met de installatie van een nieuwe KBA achtkleuren pers. Om ook de ondersteunende prepress workflow optimaal te automatiseren, koos DeltaHage voor PowerSwitch van Enfocus.

DeltaHage is een full service vellenoffsetdrukkerij, met een uitgebreide prepressafdeling en eigen afwerking. Zo’n 140 medewerkers zorgen vijf dagen per week 24 uur per dag voor de productie van kwaliteitsdrukwerk volgens de ISO 12647-2 standaard. Het bedrijf levert een zeer divers orderpakket voor een brede waaier van klanten, waaronder veel overheden, uitgevers en onderwijsinstellingen 

Capaciteitsuitbreiding

“Deze nieuwe installaties hebben ook gevolgen voor de prepress”, zegt Ron Ebing, hoofd Prepress bij DeltaHage “want al die machines moeten natuurlijk voortdurend blijven draaien. Met de komst van een tweede CTP installatie garanderen we de plaatproductie, maar minstens zo belangrijk is een gestroomlijnde aanvoer van het benodigde materiaal vanuit de prepressafdeling.”

DeltaHage ging zo’n drie jaar geleden al op zoek naar mogelijkheden om de workflow te automatiseren. Dit was nodig om de al jaren gestaag groeiende orderstroom op de prepressafdeling goed en snel te kunnen blijven verwerken en zo altijd ‘up-to-date’ te blijven. “PowerSwitch van Enfocus helpt ons daarbij, door de workflow op belangrijke punten te standaardiseren en automatiseren. Enfocus is bovendien een belangrijke en betrouwbare speler in de industrie en kan daardoor veel sneller inspelen op de actuele ontwikkelingen op softwaregebied”, aldus Mr. Ebing. DeltaHage is nu altijd verzekerd van tijdige upgrades.

Creatief en praktisch toepassen

Het gebruik van PowerSwitch bij DeltaHage werd stap voor stap verder uitgebreid: “Het is belangrijk voor ogen te houden dat automatiseren een middel is, en niet een doel op zich. Daarom wordt PowerSwitch beheerd door twee mensen op de prepressafdeling en niet door programmeurs,” vertelt Ebing. “Mensen uit de praktijk gaan er ook heel creatief en praktisch mee om. Wel hebben we direct voor de uitgebreide variant van het Switch-pakket gekozen, zodat we onbeperkt kunnen uitbreiden.”

Dimitri van Gaever, International Sales Account Manager bij Enfocus, licht toe: “‘Switch is in drie versies leverbaar: LightSwitch, FullSwitch en PowerSwitch. En die laatste is het echte werkpaard van de familie. Met scripts kunnen eigen Switch workflows worden gecreëerd voor zeer specifieke workflow-toepassingen. Maar je kunt ook, zoals DeltaHage, uitstekende resultaten behalen met bestaande workflows.” En hij verduidelijkt:”Switch concurreert niet met productieworkflows – zoals bijvoorbeeld het bij DeltaHage gebruikte Prinect – maar voegt er een specialistische verdieping en verfijning aan toe.’

Automatiseren als middel, niet als doel

DeltaHage werkt inmiddels met een aantal hotfolder-gestuurde PowerSwitch workflows, onder andere voor het automatisch vervaardigen van geoptimaliseerde pdf-bestanden, voor de ftp-controller en voor het maken van proeven. Ebing licht toe: “Dit zijn relatief eenvoudige workflows, die kant-en-klaar bij Enfocus of bij ontwikkelaars op internet verkrijgbaar zijn en waarvoor we dus niet zelf met scripts aan de slag hoeven. We hebben heel praktisch gekeken naar vaakvoorkomende handelingen die we eenvoudig konden automatiseren. Want daar kan je direct merkbare resultaten boeken.”

Die resultaten vertalen zich niet alleen in efficiëntie en tijdwinst. Specialisten kunnen zich weer volledig concentreren op bijvoorbeeld het kleurmanagement van veeleisend beeldmateriaal, en dtp-ers kunnen al hun tijd aan de opmaak besteden. Zo kan DeltaHage met hetzelfde aantal mensen in dezelfde tijd meer orders verwerken. Daarbij gaat ook de doelmatigheid omhoog: “Gestandaardiseerd en geautomatiseerd werken voorkomt fouten in een vroeg stadium en daardoor kunnen we ook de faalkosten nog verder terugdringen,” aldus Ebing. Ook de klanten profiteren van PowerSwitch: “Als er bijvoorbeeld iets mis is met de aangeleverde bestanden, krijgt de afzender automatisch bericht – ook als wij het probleem hebben kunnen oplossen. Daardoor weet de klant dat we altijd alert zijn en alles controleren, en dus garant staan voor kwaliteit,” besluit Ebing.


Ebing vroeg Publiqare, een van de Nederlandse resellers van Enfocus en ook betrokken bij andere software-implementaties van DeltaHage, PowerSwitch geleidelijk te introduceren: “Vanwege eerdere teleurstellingen met andere automatiseringsoplossingen, was het belangrijk om bij de medewerkers eerst de nodige scepsis weg te nemen. Gelukkig bleek al snel dat PowerSwitch uiterst gebruiksvriendelijk is. En wat belangrijker is: het werkt ook écht!”


Rate this post

Print Friendly