Berlin / Woerden – Na Noord-Amerika en Italië is het PDF/A Competence Center nu ook met een eigen afdeling vertegenwoordigd in de BeNeLux. Tijdens de onlangs plaatsgevonden oprichtingsbijeenkomst in Woerden is Dominique Hermans van DO Consultancy als voorzitter gekozen van de BeNeLux-afdeling. Frank Rem van Tall Components is als vice-voorzitter benoemd.

Met deze BeNeLux-afdeling wil het internationaal opererende PDF/A Competence Center de ISO standaard voor langdurige archivering met PDF/A ook in België, Nederland en Luxemburg verdere bekendheid geven. Met deze reden heeft het PDF/A Competence Center op 8 juli jl. een ledenvergadering in Woerden gehouden, waarbij de BeNeLux-afdeling opgericht is. Tot de elf deelnemende bedrijven behoorden de in Duitsland gevestigde Callas Software en LuraTech Europe. Verder waren de volgende ondernemingen vertegenwoordigd: Adobe, DO Consultancy, Document Dialog, DSM, Four Pees, Holland Ridderkerk, Livnara en Tall Components. Als eerste gezamenlijke activiteit van deze nieuwe afdeling wordt er op 2 december 2010 door DO Consultancy i.s.m. het PDF/A Competence Center een seminar gehouden in Woerden.

Over PDF/A PDF/A is de ISO standaard 19005 die bestemd is voor lange termijn archivering in PDF-formaat. PDF/A is een subset van het alom bekende PDF-bestandsformaat; een gestandaardiseerd profiel voor het gebruik van PDF in de lange termijn archivering.

De standaard schrijft gedetailleerd voor welke inhoud geoorloofd is en welke niet. Door deze en andere eisen zal de digitale duurzaamheid van het document gegarandeerd zijn; dit alles onafhankelijk van de oorspronkelijk gebruikte software en besturingssysteem bij creatie van het document.

De voordelen van PDF/A, zoals bijvoorbeeld de full text zoekmogelijkheden, maken het een uitstekend archiveringsformaat dat bij talloze internationale gebruikers en ondernemingen het TIFF-formaat inmiddels verdrongen heeft.

Over het PDF/A Competence Center

Het PDF/A Competence Center is als internationale organisatie in 2006 opgericht. Doel van de organisatie is de bevordering van informatie- en kennisuitwisseling op het gebied van de lange termijn archivering volgens ISO 19005: PDF/A.

Het bestuur bestaat uit de directie van de ondernemingen Callas Software GmbH, Compart AG, Intarsys Consulting GmbH, LuraTech Europe GmbH, PDF Tools AG (CH), PDFlib GmbH en SEAL Systems AG. In een tijdsbestek van drie jaar zijn meer dan 100 bedrijven en professionals uit circa 20 landen toegetreden als lid van het PDF/A Competence Center.

Voorzitter van het PDF/A Competence Center is Harald Grumser, CEO van Compart AG. Dr. Hans Bärfuss, CEO van PDF Tools AG, Schweiz, is vice-voorzitter.

Rate this post

Print Friendly