Docufacts

Nieuws

July 10, 2010 by Redactie in Bedrijfsnieuws, Featured Articles, Innovaties| 129 views
Redactie

Innovatie: Digipoort – Elektronisch postkantoor overheid in gebruik genomen

Innovatie: Digipoort – Elektronisch postkantoor overheid in gebruik genomen

De ministerraad heeft in juli 2010 besloten dat per 1-1-2011 facturen elektronische aan alle overheidinstellingen kan worden gestuurd. Om dit te realiseren worden alle overheidsinstellingen aangesloten op DigiPoort, de elektronische postbus van de overheid. In dit artikel meer informatie op DigiPoort.

Digipoort

E-Overheid – Digitale informatie-uitwisseling tussen overheid en bedrijven

Digitaal informatie uitwisselen met bedrijven. Eenvoudig, snel en betrouwbaar. Om de dienstverlening te verbeteren en de lasten te verminderen. Dat is in het kort de gedachte achter Digipoort. Digipoort maakt digitale informatie-uitwisseling tussen overheid en bedrijven mogelijk. Digipoort maakt onderdeel uit van de infrastructuur van de e-overheid.

E-overheid heeft een Elektronisch Postkantoor

Digipoort is het ‘elektronische postkantoor’ van de overheid voor bedrijven. Ieder bedrijf dat is aangesloten kan digitaal informatie uitwisselen met de overheid. Dat is handig als een bedrijf regelmatig gegevens moet verstrekken. Digipoort zorgt dat de informatie van een bedrijf bij de betreffende overheidsorganisaties terechtkomt en dat informatie die een overheidsorganisatie verstuurt, wordt afgeleverd bij het juiste bedrijf.

Hoe werkt het?

Een bedrijf stuurt een envelop met adresgegevens (elektronisch bericht), waaraan documenten kunnen worden toegevoegd naar Digipoort. Digipoort sorteert de documenten uit het bericht, voert eventuele validaties uit en kijkt voor welke overheidsinstelling ze bestemd zijn. Daarna levert Digipoort het bericht met de juiste documenten af bij de juiste ontvangers.

Digipoort - Elektronisch Postkantoor voor de e-overheid

Digipoort – Elektronisch Postkantoor voor de e-overheid

Van iedere verstuurde envelop wordt bekeken of de afzender wel bekend en geautoriseerd is voor het versturen van gegevens naar de ontvanger. Authenticatie en beveiliging zijn daarom belangrijke aspecten van Digipoort.

Voordelen

Digipoort stelt bedrijven in staat op een eenvoudige wijze informatie uit te wisselen met de overheid. Digipoort zorgt ervoor dat:

 • bedrijven voor iedere overheidsinstelling eenzelfde koppelvlak kunnen gebruiken;
 • bedrijven bepaalde informatie bestemd voor verschillende overheidsinstellingen maar één keer hoeven aan te leveren (meervoudig doorzenden).

Meervoudig doorzenden houdt in dat Digipoort ontvangen berichten van een bepaalde berichtsoort doorstuurt naar meerdere overheidsinstellingen. Dit speelt bijvoorbeeld bij detailhandel­bedrijven die statistiekberichten via Digipoort naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en naar enkele bedrijfsschappen sturen. Eén van deze overheids­instellingen treedt daarbij op als berichtstroomeigenaar. Dat houdt in dat die bepaalt welke andere overheids­instellingen kopieën van die berichten mogen ontvangen.

Dit mechanisme zorgt voor administratieve lastenverlichting doordat een bedrijf niet langer aan de afzonderlijke overheidsinstellingen een apart bericht met vergelijkbare strekking hoeft te versturen, maar kan volstaan met één uniform bericht. Zo’n uniform bericht is vaak de ‘kleinste gemene veelvoud’ van de oorspronkelijke, aparte berichten. Meervoudig doorzenden betekent wel dat er goede afspraken moeten zijn tussen de betrokken partijen, bijvoorbeeld over de inhoud van berichten.

Daarnaast zorgt Digipoort ervoor dat overheidsinstellingen niet eerst zelf een poort hoeven te ontwikkelen die aan de hoge eisen van betrouwbaarheid, beschikbaarheid en beveiliging voldoet. Dit bespaard in de kosten. Om te bewerkstelligen dat bedrijven bepaalde gegevens slechts één keer hoeven aan te leveren bij Digipoort voor meerdere overheidsinstellingen, moeten die wel eerst onderling een uniform bericht afspreken.

Aangesloten overheidspartijen

Op dit moment zijn de volgende overheidsdeelnemers op Digipoort aangesloten:

 • Algemene Inspectiedienst (AID)
 • Belastingdienst
 • Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
 • Douane
 • Hoofd Bedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG)
 • Kamer van Koophandel
 • Plantenziektenkundige Dienst (LNV)
 • UWV
 • Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)

E-factureren

De overheid wil als ontvanger van veel facturen het elektronisch factureren stimuleren. Onder de noemer e-factureren kunnen verzenders en ontvangers gebruik maken van Digipoort (voorheen de Overheidstransactiepoort) voor de uitwisseling van elektronische facturen.

Digipoort is een samenhangend geheel van afspraken en (elektronische) voorzieningen voor de uitwisseling van berichten en bestanden tussen bedrijven en overheid. Binnen Digipoort zijn keuzes gemaakt die specifiek van toepassing zijn op e-factureren. Dit is vertaald naar de koppelvlakafspraken e-factureren. Ontvangers en verzenders (met hun software) sluiten met hun processen en voorzieningen aan op Digipoort om elektronische facturen uit te wisselen.

E-factureren is momenteel een pilot waaraan een beperkte groep verzenders en ontvangers deelnemen. Daarna kunnen meer partijen aansluiten. Heeft u interesse om aan te sluiten op e-factureren na de pilot, neem dan contact met Logius.

In de Handreiking staat algemene informatie over e-factureren en het aansluiten op Digipoort.

Logius – Eigenaar en bewaker van DigiPoort

Logius is de dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Logius beheert overheidsbrede ICT-oplossingen en gemeenschappelijke standaarden, die de communicatie tussen overheden, burgers en bedrijven vereenvoudigen. Met oog voor de samenhang in de infrastructuur van de e-overheid.

Logius levert producten op het gebied van:
1.Toegang
2.Gegevensuitwisseling
3.Informatiebeveiliging
4.Standaardisatie


Tagged ,

Deel dit bericht

Email This Email This

Related Posts

Mis geen update!
Op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Agenda
Sep
18
Thu
2014
4:00 pm Paperless Office Challenge 2014
Paperless Office Challenge 2014
Sep 18 @ 4:00 pm – 10:00 pm
Noordwijk, 18 augustus 2014 – Veel professionals willen hun papierverbruik verminderen, maar weten niet welke software en applicaties er zijn die papierloos werken mogelijk maken. Innovatiehuis Decos, dat sinds 2011 volledig papierloos werkt, houdt daarom[...]
Sep
25
Thu
2014
all-day Basware Experience
Basware Experience
Sep 25 all-day
Basware Experience @ The Strip Conference Center | Eindhoven | North Brabant | The Netherlands
Na de succesvolle editie van vorig jaar, vragen wij uw aandacht voor de editie van 2014. De Basware Experience 2014 vindt dit jaar plaats op donderdag 25 september 2014. Reserveer deze datum alvast in uw[...]
Oct
7
Tue
2014
all-day Vakbeurs ECM – DMS Expo
Vakbeurs ECM – DMS Expo
Oct 7 – Oct 10 all-day
Vakbeurs ECM - DMS Expo @ Messe Stuttgart
DMS Expo is de grootste vakbeurs over input management, output management, document management, digitale postkamer, enterprise content management en data storage management in Europa en wordt gehouden in Duitsland. Brochure
9:00 am Seminar digitale facturen in MS ...
Seminar digitale facturen in MS ...
Oct 7 @ 9:00 am – 12:00 pm
Seminar digitale facturen in MS Dynamics NAV @ Houten | Utrecht | The Netherlands
Digitaliseren van inkomende en uitgaande facturen in MS Dynamics NAV door Quadira en ISProjects levert u forse besparingen op. Kostenbesparingen zijn cruciaal in deze tijden en bij het verwerken en versturen van facturen kunt u[...]
Oct
9
Thu
2014
9:00 am Seminar elektronische factuurver...
Seminar elektronische factuurver...
Oct 9 @ 9:00 am – 1:00 pm
Seminar elektronische factuurverwerking 2014 Zwolle Start: 09-10-2014 09:00 Eind: 09-10-2014 13:00 Locatie: Zwolle (exacte locatie ontvangt u na inschrijving) Zowel een demonstratie van ISP-Invoice als de ervaringen van een klant komen hier uitgebreid aan bod.[...]
1:00 pm XPLOR bijeenkomst
XPLOR bijeenkomst
Oct 9 @ 1:00 pm – 5:00 pm
XPLOR bijeenkomst
Veranderen, hoe doe je dat? Concrete praktijkcase over de transitie naar klantgedreven communicatie Harco van Uden is CEO van Experience Travel – een aantal gespecialiseerde reisorganisaties die zich met luxe brands richten op de individuele[...]
Oct
20
Mon
2014
8:00 am Managed Document Services Confer...
Managed Document Services Confer...
Oct 20 @ 8:00 am – Oct 22 @ 5:00 pm
Managed Document Services Conferentie 2014 @ Designhotel Elephant | Prague | Hlavní město Praha | Czech Republic
De Europese Managed Document Services conferentie Transform 2014 wordt dit jaar gehouden van 20 tot 22 oktober in Praag. De conferentie richt zich op alle ontwikkelingen rond Managed Print Services, Managed Workflow Services en Managed[...]
Oct
30
Thu
2014
all-day CCM Congres 2014
CCM Congres 2014
Oct 30 all-day
Het Congres Customer Communications Management (CCM) gaat over de creatie, de levering, de opslag en het beheer van uitgaande klantcommunicatie.  Het CCM-congres volgt het congres Document Creation en Output Management (DCOM) op. Waar bij het[...]
Dec
31
Wed
2014
all-day CHIPKNIP STOPT
CHIPKNIP STOPT
Dec 31 – Jan 1 all-day
CHIPKNIP STOPT
Gebruikt uw organisatie de CHIPKNIP voor het betalen van kopie, print en scan? De Chipknip stopt per 1-1-2015 als betaalmiddel. U heeft tot 1-10-2014 om een alternatief te implementeren.

View Calendar