Turnhout, 1 juli 2010 – VIGC, het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie, brengt een belangrijke update uit van haar VIGC Live Preflight Profielen voor Adobe InDesign. De update is een antwoord op feedback van gebruikers, integreert nieuwe features van InDesign CS5 en voegt profielen toe voor de verpakkingsindustrie. Het volledige pakket is geheel gratis beschikbaar. Fouten voorkomen in de ontwerpfase is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Een succesvol begin

“De lancering van onze VIGC Live Preflight Profielen voor Adobe InDesign CS4 – iets meer dan een jaar geleden – kreeg veel aandacht en werd zeer positief onthaald. Meer dan 5000 mensen bezochten onze website voor meer informatie, en een groot aantal daarvan hebben het complete pakket gedownload. Een enquête onder de gebruikers leerde ons dat wie de VIGC Live Preflight Profielen heeft geïmplementeerd in zijn workflow daar echt gelukkig mee is. Meer dan 40% van de ondervraagden heeft dankzij de VIGC-profielen – waarschijnlijk zeer dure – fouten kunnen voorkomen”, zegt Eddy Hagen, directeur en trendwatcher van het VIGC. “Ook interessant: onze webstatistieken tonen aan dat de interesse in de VIGC Live Preflight Profielen zeker nog niet is gedaald. Elke maand worden ze door nieuwe mensen ontdekt, en die vinden ze fantastisch.” 

Lancering Adobe Creative Suite 5 vereiste update

Met de lancering van Adobe Creative Suite 5 waren de profielen echter aan een herziening toe. “De extra toegevoegde checks verwijzen naar – soms echt wel interessante – nieuwe features in Adobe InDesign CS5”, verduidelijkt Didier Haazen, senior consultant en verantwoordelijke voor de VIGC Live Preflight Profielen. “Je kan bijvoorbeeld het onderschrift bij een foto aanvullen met de metadata van die foto. Heel interessant voor b.v. copyrightinformatie, die nu gewoon uit de metadata van het gelinkte beeld kan gehaald worden. Adobe implementeerde niet enkel deze nieuwe ‘live caption’ functionaliteit, maar voegde er ook een check voor toe: als de ‘live caption’ functie de vereiste informatie niet kan terugvinden in de metadata, zal de Live Preflight een foutmelding geven. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om meerdere paginaformaten in één document te gebruiken – ook daarvoor is er een controle toegevoegd.”

Naast de nieuwe preflight opties zijn er verder enkele ‘bug fixes’. “We hebben een groot aantal initiële gebruikers enkele maanden na de download uitgenodigd om deel te nemen aan een enquête”, legt Haazen uit. “Niet alleen om te weten of ze de VIGC Live Preflight Profielen gebruiken en of ze deze een meerwaarde vinden, maar ook om te vragen hoe de profielen kunnen worden verbeterd. Op basis van die feedback hebben we een aantal kleinere wijzigingen aangebracht. Zo kregen we meermaals vragen naar specifieke Live Preflight Profielen voor verpakkingen. Waarschijnlijk gebruiken de meeste mensen andere software om verpakkingen te ontwerpen, maar voor wie toch InDesign verkiest, hebben we vijf bijkomende profielen toegevoegd. Deze zijn net zoals alle andere coherent met de GWG-profielen voor PDF-preflighting.”

Volledig pakket gratis te downloaden

Een compleet pakket met daarin de VIGC Live Preflight Profielen, enkele Tutorial Files en een overzicht van de verschillende controlepunten kan gedownload worden vanop de VIGC-website via http://www.vigc.be/standaard-preflight-profielen/. Het pakket bevat verder informatie om te bepalen welk Live Preflight Profiel best wordt gebruikt voor welk type van job. Fouten voorkomen in de ontwerpfase is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Rate this post

Print Friendly