Producenten die al hun producten onder één merknaam op de markt brengen, sterven na een opleving in de afgelopen 20 jaar uit. De gedachte achter het gebruik van één merk is dat het merk door de uniformiteit sterker wordt, dat investeringen in marketing beter renderen en dat het bereik wordt vergroot.

De koffieketen Starbucks opende overal ter wereld vestigingen die allemaal op elkaar leken. Tegenwoordig worden echter winkels geopend `inspired by Starbucks`, die niet de gebruikelijke branding bevatten. Supermarktketen Tesco heeft zijn merknaam verwijderd van een reeks eigen producten, en modeketen Marks & Spencer is van zijn `single label` strategie afgestapt en biedt in proefwinkels ook andere merken aan. Als een producent meerdere merken exploiteert, kunnen gefragmenteerde doelgroepen worden bereikt. Elke behoefte en elke soort consument kan via een apart merk worden bediend.

Daarnaast hebben steeds meer consumenten de behoefte om een eigen versie van een merk of model te creëren. Dan Schawbel schrijft in zijn boek `Me 2.0` dat consumenten handig zijn geworden in het beheren van hun online profielen. De volgende stap is aanpassen en managen van hun favoriete merken.  (bron: Profnews)

Dat er verschillende merken naar de consument worden aangeboden wil niet zeggen dat de achterliggende organisaties ook verschillend worden ingericht, bijvoorbeeld de logistiek, ict en de marketing. De opkomst van digitale compositie en print technieken biedt deze organisaties juiste de mogelijkheid om met de zelfde technische infrastructuur ondersteunend marketing- en verpakkingsmateriaal te produceren.

Een voorbeeld hiervan zijn de verschillende pensioenlabels van Achmea. Alle pensioenberichten van de verschillende merken zijn geheel verschillend van uitelijk, echter geproduceerd met dezelfde technologie. Dit project is uitgevoerd onder leiding van Hans Dickerscheid, onafhankelijk adviseur op het gebied van infrastructuur voor documentgeneratie.


Rate this post

Print Friendly