BIRMINGHAM, Verenigd Koninkrijk, 18 mei – Vandaag maakte Kodak tijdens Ipex zijn ambitieuze papierstrategie voor het KODAK PROSPER Persplatform bekend. De strategie omvat ontwikkelingsprogramma’s in samenwerking met toonaangevende papierfabrikanten voor de productie van papier dat optimaal geschikt is voor inkjetdruk; een in-line papiervoorbehandelingsmodule voor de PROSPER Pers om offsetpapier en in de handel verkrijgbare inkjetpapiersoorten te kunnen gebruiken; en een papiercertificatieprogramma om drukkerijen te helpen met vertrouwen en op een betrouwbare manier de juiste papiersoorten voor uiteenlopende toepassingen te selecteren.

“Het PROSPER Persplatform is een baanbrekende technologie, die de markt van het digitale drukwerk een ongeëvenaarde kwaliteit, productiviteit en totale cost of ownership garandeert”, aldus Kevin Joyce, Worldwide Vice President, Sales and Marketing, Digital Printing Solutions, Kodak. “Deze ambitieuze papierstrategie vertegenwoordigt de volgende stap in het genereren van meerwaarde voor drukwerkleveranciers en hun klanten. Ze garandeert een zo ruim mogelijke keuze aan papiersoorten om te voldoen aan de behoeften van de markten voor commercieel drukwerk, boeken, direct mailings en catalogi. Samen zorgen alle elementen van de strategie voor een grote flexibiliteit in papiersoorten, een maximale productiviteit en offset-class kwaliteit.”

De papierstrategie voor het PROSPER Persplatform helpt drukkerijen het juiste papier voor hun specifieke toepassingen te kiezen dankzij een papiercertificatieprogramma. Daarnaast biedt ze de mogelijkheid om papier geoptimaliseerd voor inkjetdruk aan te kopen bij een papierfabriek of papier binnenshuis voor te behandelen met het PROSPER In-line Optimization Station, afhankelijk van het businessmodel en de operationele behoeften van de klant.

Papierontwikkeling voor PROSPER Pers

Om zo goed mogelijk te kunnen voorzien in de behoeften van drukkerijen met grote volumes, werkt Kodak samen met 10 vooraanstaande papierproducenten wereldwijd voor de ontwikkeling en productie van nieuwe papiersoorten die geoptimaliseerd zijn voor de KODAK Stream Inkjet Technologie. Met de hulp van Kodak ontwikkelen die producenten een assortiment gestreken en ongestreken papiersoorten die geschikt zijn voor de productie van boeken, direct mailings, catalogi en tijdschriften.

“Die inzet van middelen bewijst het grote vertrouwen dat de papierproducenten hebben in de toekomst van de revolutionaire Kodak Stream Inkjet Technologie en het PROSPER Persplatform”, aldus Joyce. “Door samen te werken met die papierfabrieken garandeert Kodak een marktgedreven ontwikkelingsproces waarbij papier, inkten, hardware en software geoptimaliseerd zijn voor de best mogelijke productieresultaten en beeldkwaliteit.”

De papierproducenten die samenwerken met Kodak aan de ontwikkeling van geoptimaliseerd papier, zijn:

– Appleton Coated, Kimberly, VS

– International Paper, Memphis, VS

– Mitsubishi Paper Mills Ltd., Tokio, Japan

– NewPage, Miamisburg, VS

– Nippon Paper Group, Inc., Tokio, Japan

– North Pacific Paper Corp., Longview, VS

– Sappi Fine Paper North America, Boston, VS

– StoraEnso, Helsinki, Finland

– Verso Paper Corp., Memphis, VS

– Ziegler Papier, Grellingen, Zwitserland

“Bij Kodak gaven we de aanzet voor de ontwikkeling van bijna alle transactionele papiersoorten die vandaag bij inkjetdruk worden gebruikt. Bovendien beschikken we over een unieke expertise op het vlak van beeldverwerking en druktechnologieën”, aldus Don Burns, Business Development Director Media, Kodak. “We selecteerden deze papierproducenten vanwege hun knowhow op het vlak van papiertechnologie, productie, logistiek en toepassingen en vanwege hun blijvende engagement voor onze doelmarkten.”

Naast de papierfabrieken die deelnemen aan het papierontwikkelingsprogramma, onderhoudt Kodak ook langdurige relaties met papierproducenten zoals het in Nederland gevestigde Crown Van Gelder (CVG); de Enterprise Group, een afdeling van Domtar Corp. in Montreal; Glatfelter in York, VS; International Paper, Memphis, VS en Brussel, België; Kishu Paper in Tokio; Oji Paper in Tokio; en Ziegler Papier in Grellingen, Zwitserland. Die bedrijven produceren papier dat al geschikt is voor het PROSPER Persplatform. Sommige van bovenvermelde bedrijven produceren al bijna 20 jaar productie-inkjetpapiersoorten en voor hybride druktoepassingen soms al langer.

PROSPER In-line Optimization Station

Voor drukkerijen die een vrijwel eindeloos assortiment papiersoorten nodig hebben, ontwikkelt Kodak het PROSPER In-line Optimization Station. Die voorbehandelingsmodule zal beschikbaar zijn als extra optie voor het PROSPER Persplatform. De technologie moet het mogelijk maken om vrijwel elke standaard papiersoort te optimaliseren en is ontwikkeld als robuuste en flexibele optie voor drukkerijen bij kleine jobs met variabele papiereisen en -specificaties. Het In-line Optimization Station verschijnt begin 2011 op de markt en kan worden geïntegreerd in de PROSPER Pers of autonoom werken als een near-line coatingmodule.

Het In-line Optimization Station van Kodak is ontworpen om een optimale beeldkwaliteit en consistente productie te garanderen, een zo ruim mogelijke papierkeuze te bieden en de hoogst mogelijke snelheid en productiviteit te verzekeren. Het voorbehandelingsproces optimaliseert bestaande papiersoorten door een geschikt oppervlak te creëren voor de fysieke eisen van inkjetdruk, inclusief vloeibare pigmentinkten, verdampingsdroging, inktaanhechting en glans, zonder de andere papierkenmerken te beïnvloeden.

Na onderzoek naar allerhande toepassingsmethoden, inclusief inkjet deposition en spray coating, ontwikkelde Kodak een rolcoatingmethode waarbij voorbehandelingsvloeistof nauwkeurig en betrouwbaar wordt aangebracht. De voorbehandelingsvloeistoffen op waterbasis bevatten additieven die de hechting bevorderen en die kunnen worden aangepast in functie van de behandelde papiersoort. Met het flexibele systeem kan zowat elk papieroppervlak worden voorbehandeld, van gestreken tot ongestreken en van matte over halfmatte tot hoogglansafwerkingen. De techniek garandeert een superieure drukkwaliteit door een consistente spreiding van de voorbehandelingsvloeistof over de volledige papierbaan, een groot gebruiksgemak en uitstekende prestaties op de pers.

“Het In-line Optimization Station vormt een efficiënte oplossing voor drukkerijen om hun keuze aan offset- en inkjetpapiersoorten zo groot mogelijk te maken”, aldus Anir Dutta, Inkjet Printing Systems Product Manager, Kodak. “Dankzij de mogelijkheid om een uitgebreid assortiment papiersoorten te optimaliseren genieten onze klanten een enorme papierflexibiliteit zodat ze hun productiviteit kunnen maximaliseren en een optimale beeldkwaliteit kunnen bereiken.”

Papiercertificatieprogramma

Kodak bouwt voort op zijn uitgebreide papierexpertise door zijn testprogramma uit te breiden met een robuust papiercertificatieprogramma dat eigenaars van het PROSPER Persplatform helpt bij hun papierkeuze. Het programma beoordeelt papier op een schaal van 1 tot 4 op basis van beeldkwaliteit aan de hand van de voornaamste erkende meettechnieken voor optische densiteit, vegen, karteling, kleuroverlap en vlekken, zodat klanten het meest geschikte papier voor hun projecten en kwaliteitsverwachtingen kunnen kiezen. Het papiercertificatieprogramma garandeert klanten dat de geteste papieren zullen presteren zoals aangegeven voor specifieke toepassingen.

“Met meer dan 4000 uitgevoerde papiertests en ruim tien jaar ervaring in het medeontwerpen van papiersoorten voor verschillende perstypes is Kodak goed geplaatst om een transparant en toonaangevend papiercertificatieprogramma te ontwikkelen”, aldus Burns. “Het certificatieprogramma zal onze klanten helpen om de juiste keuzes te maken uit het enorme papieraanbod, de logistiek en het supply chain management te vereenvoudigen en efficiënt een kwaliteitsservice en betrouwbare resultaten voor te leggen. Met zoveel verschillende combinaties van papiersoorten, inkjettechnologieën en inktformules zal een duidelijke meting van de beeldkwaliteit en de verwachte drukprestaties van onschatbare waarde zijn voor eigenaars van PROSPER Persen en hun klanten.”

Meer informatie over de huidige papiergidsen van Kodak is beschikbaar op www.graphics.kodak.com/substratesolutions.

“Samen met de lancering van de KODAK PROSPER 5000XL Kleurenpers tijdens Ipex, vertegenwoordigt deze ambitieuze papierstrategie voor het PROSPER Persplatform een cruciale stap om het volle potentieel van offset-class digitale inkjetdruk te demonstreren”, verklaart Joyce. “Daardoor kunnen al onze klanten met een PROSPER Pers – commerciële drukkerijen, boekdrukkers en drukkers van direct mailings, catalogi en magazines, en andere printmanagers – consistent en efficiënt het geschikte papier voor hun specifieke toepassing kiezen en de verwachte kwaliteitsresultaten bereiken.”

Meer informatie over de stand van Kodak tijdens Ipex is beschikbaar op www.kodak.com/go/IPEX.

KODAK-producten worden ondersteund via KODAK Service and Support. KODAK Service and Support bestaat uit meer dan 3000 professionals in 120 landen. Het is een toonaangevende dienstverlener met meerdere leveranciers. De geïntegreerde diensten omvatten onder meer consulting, installatie, onderhoud en ondersteuning voor commerciële drukkerijen, grafische communicatiebureaus, bedrijven voor documentverwerking en gegevensopslag en de sector van de detailhandel. De professionals van KODAK Service and Support zijn perfect opgeleid om klanten te helpen bij het beheersen van kosten, het optimaliseren van de productiviteit en het beperken van bedrijfsrisico ‘ s.

Over KODAK PROSPER Oplossingen

KODAK PROSPER Oplossingen zijn gebaseerd op de innovatieve KODAK Stream Inkjet Technologie. Ze garanderen een digitaal product zonder compromissen dat qua snelheid, kwaliteit en kostprijs kan concurreren met offset.

Tot de KODAK PROSPER Producten behoren onder meer het KODAK PROSPER S10 Imprinting Systeem voor direct mail, catalogi, tijdschriften, kranten, inserts en transactionele documenten; de KODAK PROSPER 1000 Pers voor boeken en direct mail; en de KODAK PROSPER 5000XL Pers voor boeken, direct mailings, catalogi/inserts en tijdschriften. Bezoek voor meer informatie www.prosper.kodak.com.

Rate this post

Print Friendly