Het Handboek Praktisch Archiefbeheer is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met archiefbeheer in zijn of haar functie, zowel als hoofd- en bijkomende taak. Bijvoorbeeld beheerders van een papieren of digitaal archiefbestand, secretaresses en managers. Voor degenen die werkzaam zijn in de automatiseringsbranche, consultants, studenten en natuurlijk iedereen die thuis een geordende administratie wil bijhouden.

De hoofdthema’s die aan bod komen:

  • De organisatorische kant van het archiefbeheer
  • De postverwerking, inclusief ontwikkelingen als workflow management en het snel groeiend aantal e-mails
  • De technieken van het toegankelijk maken van informatie, zowel bij papieren als digitaal archief, en internetgebruik
  • Het opbergen van papieren documenten, inclusief ruimtebesparende oplossingen en de aanpak van brand- of waterschade
  • De elektronische archivering, die in de komende jaren naar verwachting in een hoog tempo verder wordt ingevoerd
  • Bewaartermijnen, opschoning en vernietiging
  • De opzet van een bibliotheek en intranet
  • De personele aspecten van het archiefwerk en de belangrijkste vakopleidingen

Over de auteur

Frans Timmerhuis heeft dertig jaar ervaring op het gebied van archief- en bibliotheekwerk: uitvoerend, leidinggevend en adviserend. Na afronding van de bibliotheekacademie was hij eerst medewerker en vervolgens hoofd van de volkhuisvestingsbibliotheek bij het ministerie van VROM. Zeven jaar later ging hij aan de slag bij de Nationale Woningraad als adviseur op het gebied van archief- en documentatiebeheer en postverwerking. Sinds 1993 heeft de auteur een in Amersfoort gevestigd bureau voor advies en dienstverlening op het gebied van archiefbeheer. Tot zijn opdrachtgevers behoren onder andere verzekeraars, zorginstellingen, woningcorporaties, bouwbedrijven, organisatieadviesbureaus en farmaceutische bedrijven.

Een extra kwaliteit is dat hij een complexe materie duidelijk en beknopt weet te beschrijven. Hij hanteert een vlot leesbaar taalgebruik zonder dorre opsommingen of verwarrende vaktermen.

Actie

Uitgeverij Elmar en Docufacts hebben een actie. U kunt een exemplaar van dit boek winnen door een e-mail te sturen aan redactie@docufacts met als onderwerp Actie Handboek Praktisch Archiefbeheer. Onder de inzenders worden 5 exemplaren van het boek verloot. U kunt tot uiterlijk 20 mei 2010 deelnemen. De winnaars krijgen voor 1 juni bericht.

Boekgegevens

Titel: andboek Praktisch Archiefbeheer
Auteur: Frans Timmerhuis
Uitgeverij: Elmar
ISBN: 9789038919911
Prijs: € 15,95
Omvang: 176 pagina’s
Paperback

Bestellen bij BOL.COM

Rate this post

Print Friendly