Cloud computing is op dit moment het mode woord. Cloud computing zorgt voor een bepaalde ‘abstractie’ in de software laag. De gebruiker hoeft niet meer te weten waar en hoe de applicatie draait. Een webbrowser in de vorm van Internet Explorer of Firefox is voldoende om toegang te krijgen tot de applicatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het internet de ‘public cloud’ en de webservices in het datacenter de ‘privat cloud’.

Daarnaast is cloud computing op te splitsen in een drietal deelgebieden;

  • Software as a Service (SAAS) de meest bekende vorm van cloud computing; Salesforce (CRM), Google apps of Microsoft Business Productivity Online Suite (BPOS).
  • Infrastructure as a service (IAAS), denk hierbij aan een virtualisatie omgeving als VMware vCloud.
  • Platform as a Service (PAAS) dit zijn operatingsystemen speciaal ontwikkeld voor cloud computing; o.a. Microsoft Azure en Google Apps engine.

DMS ontwikkelingen voor cloud computing

Microsoft zet zwaar in op SharePoint online wat onderdeel uitmaakt van de Microsoft BPOS suite. Documentum zal als product uit de EMC stal gebruik maken van VMware vCloud om haar diensten online aan te bieden. Open Text heeft voor cloud computing het microsoft cloud-based operating systeem Windows Azure omarmt volgens de analisten, op de europese markt is dit nog niet zichtbaar.

De open-source gemeenschap staat ook niet stil. Alfresco biedt in samenwerking met Amazon webservices een oplossing voor de MKB markt en voor de grote enterprise omgevingen zoekt alfresco de samenwerking op met VMware vCloud.

Je ziet dat bij alle ECM/DMS aanbieders cloud computing veel aandacht krijgt, al is het maar om marketing technisch niet uit de pas te lopen met de concurrenten.

Software Enterprise Bus

In de praktijk brengt de cloud ontwikkelingen ook wat uitdagingen met zich mee. Hoe ga je bijvoorbeeld de verschillende applicaties (privat/public cloud) aan elkaar koppelen ?

Ontwikkelingen als de Enterprise Software Bus (ESB) bieden hierin een uitkomst. Deze software architectuur maakt het mogelijk om via bepaalde connectors op een gestandaardiseerde manier (bijv. XML formaat) data uit te wisselen.

Microsoft biedt een ESB oplossing onder de productnaam Biztalk. Het product is al vanaf 2000 op de markt, maar maakt vooral de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door.


Vertrouwen in de wolk ….

Een aantal ICT managers durft het wel aan om “collaborations tools” zoals instant messaging, mail en kantoorapplicaties zoals tekstverwerker of spreadsheet programma’s aan te bieden in een cloud variant, vaak als aanvullende dienst voor de telewerkers of medewerkers onderweg. Dit verklaart ook de aandacht die producten als Microsoft BPOS en Google Apps krijgen. Het gehele concept sluit prima aan bij de nieuwe manier van werken, medewerkers moeten vanuit elke locatie toegang kunnen krijgen tot de gewenste applicaties en gegevens.

Het plaatsen van de volledige DMS in de cloud is een ander verhaal. Jarenlang is de ICT manager bestookt met allerlei compliance regels en DMS audits en nu zou deze dataset in de public cloud kunnen worden geplaatst ?

Dit vergt nog een hoop praktijk voorbeelden (referenties) en een andere mindset bij de ICT managers, voordat dit op grote schaal gaat plaatsvinden.

Rate this post

Print Friendly