Ondanks de vele mogelijkheden van het internet is de grafische kwaliteit van webpagina’s, in vergelijk met publicaties en documenten nog steeds erg beperkt. Er zijn drie belangrijke technologische trends die voor een verandering gaan zorgen in het online publiceren:

  1. introductie  iPad
  2. introductie HTML5
  3. introductie Web Open Font Format

Met de iPhone, iPad en andere innovative producten krijgt online een nieuwe dimensie. De grafische en interactieve mogelijkheden geven de ruimte aan nieuwe producten en diensten voor bedrijf en consument. Daarnaast hebben deze producten App Stores om publicaties te kunnen verkopen.

Met HTML5 komt een internet taal beschikbaar met veel meer grafische en interactieve mogelijkheden. HTML5 zal een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van nieuwe online en mobiele applicaties.

Met het Web Open Font Format wordt het mogelijk om de duizenden lettertypes die beschikbaar zijn voor de opmaak van documenten  te gebruiken voor webpagina’s. Hierdoor kwan de grafische kwaliteit van webpagina’s sterk worden verbeterd.

Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft op 20 april 2010 het Web Open Font Format geaccepteerd, ook  Microsoft heeft deze nieuwe standaard ondertekend.

Met Web Open Font Format kunnen webpagina’s worden voorzien van een rijkere set aan lettertypes (fonts), zonder dat de licentie- of auteursrechten worden geschonden. De Webfonts Working Group gaat het concept verder uitwerken tot een bruikbare standaard.

Websiteontwikkelaars zijn nu gebonden aan enkele ‘bekende’ fonts, zoals Arial en Times New Roman, omdat ze zeker weten dat ze op computer staan van de gebruiker. In de huidige situatie moet het gebruik van andere lettertypes worden gerealiseerd door het gebruik van beelden.   Dit beperkt vormgevers in het ontwerpen van online publicaties en brengt extra ontwikkelkosten met zich mee. In combinatie met HTML5 ontstaat er krachtig ontwerp gereedschap.

De standaard is een gezamenlijke ontwikkeling van de  typografische industrie en  open-sourcebrowser bouwer Firefox. De verwachting is dat Microsoft de eigen ontwikkeling Embedded Open Type, welke wordt toegepast inInternet Explorer ,  niet verder zal doorzetten.

Verder lezen:

Rate this post

Print Friendly