The Potential of Inkjet in the Commercial Print Market

Binnen de de commerciële printmarkt heeft inkjet nog een beperkte invloed. Inkjet technologie is in vergelijk met laser bezig met een stevige opmars. Inkjet heeft al een stevig poistie in vier marktsegmenten:

  • Consumenten en kleine MKB organisaties (SOHO)
  • Zeer hoog volume transactie
  • Label productie
  • Breedformaat

In het breedformaat segment is de apparatuur geschikt om afdrukken geproduceren van hoge grafische kwaliteit. De snelheid is echter traag in vergelijk met analoge drukpersen. De investeringen zijn relatief laag en de mogelijkheden groot. Dit verklaart get succes van breedformaat inkjet bij dienstverleners, waaronder repro- en printshops.

De inkjet printtechnologie ontwikkelt zich echter snel. Dit was ook zichtbaar op de Drupa van 2008 en worden ook op de IPEX 2010 weer innovaties verwacht. De ontwikkelingen van productiesnelheid komt vanuit de hoek van transactieprint. Deze systemen worden nu vooral gebruikt voor de productie van formulieren, boeken, direct mail en transpromo. Hierbij ligt de focus op variabele data printing. De snelheid van deze systemen benaderen de offset snelheid.

InforTrends verwacht dat op middellange termijn de inkjet technologie een belangrijk deel van de commerciële printmarkt gaat veroveren. Dit ten koste van de analoge drukpers techniek.

Inkjet of elektrofotografisch?

Op dit moment maken de meeste productiesystemen nog gebruik van laser technologie en dit zal de komende jaren ook nog zo blijven. Gebruikers hebben geen interesse in de gebruikte techniek, zolang het maar voldoet aan de eisen van gebruik.

De verschillende technieken hebben voor- en nadelen. Inkjet technologie zou nog van onvoldoende hoge resolutie zijn en niet goed bruikbaar zijn op niet-poreuze media. Dit kunnen redenen zijn voor drukkerijen om nog niet substantieel te investeren in een nieuwe technologie. Leveranciers zullen oplossingen moeten vinden voor deze problemen en zorgen voor vetrouwen in het succes in de technologie.

Bron: infotrends

Rate this post

Print Friendly