Océ heeft vandaag voor beurs de resultaten bekend gemaakt vaan het eerste kwartaal 2010. Océ heeft een gebroken boekjaar in december. Belangrijkste wapenfeit in het eerste kwartaal was de overname van Océ door Canon. Op 16 november werd de overname aangekondigd door een openbaar bod op de aandelen. Op 9 maart 2010 heeft Canon de meerderheid van de aandelen verworven en was de overname een feit. Een aantal aandeelhouders heeft zich lange tijd verzet tegen de hoogte van het bod. Er zijn zijn geen andere openbare biedingen uitgebracht en het bod is niet verhoogd.

Marktontwikkeling

Sommige markten lieten tekenen van herstel zien. Zo verbeterde de corporate markten, inclusief het segment financiële dienstverlening. Andere markten, zoals de bouwsector en de grafische sector, zijn nog steeds zwak.

Evenals in 2009 beïnvloed de marktsituatie de printing industrie. De daling in de industrie stopte, grotendeels gedreven door de aantrekkende verkoop van laag volume printers. Managed Document Services viel terug door verminderde activiteiten van bestaande klanten in veel sectoren. Bovendien kozen klanten ervoor beschikbare interne capaciteit in te zetten, waardoor nieuwe contracten werden uitgesteld of in omvang werden teruggebracht.

Océ omzet daalde in lijn met ontwikkeling printing industrie In lijn met de marktontwikkelingen, daalde de omzet van Océ autonoom met 5% ten opzichte van het eerste kwartaal 2009. Deze daling bereikte haar bodem, vergeleken met de autonome omzetdaling van respectievelijk 12% en 11% over het derde en vierde kwartaal van 2009. Océ is ervan overtuigd dat de onderneming sterke posities heeft in belangrijke markten, gebaseerd op innovatieve producten, zoals de Océ JetStream®-, de Océ VarioPrint®- en de Océ ColorWave®-printers.

Resultaat

  • Omzet € 614 miljoen (–5% autonoom)
  • Bedrijfsresultaat € 7 miljoen
  • Vrije kasstroom –€ 64 miljoen
  • Nettoverlies € 5 miljoen

In het tweede kwartaal zullen de kosten voor de overname worden meegenomen in de resultaten.

Integratie Océ en Canon gestart

De eerste vergadering van de Raad van Commissarissen in zijn nieuwe samenstelling, en de eerste vergadering van de Stuurgroep Integratie hebben plaatsgevonden. De eerste prioriteit van de Stuurgroep is de wederzijdse verkoop van Canon en Océ producten en diensten.

De verkoop van Konica Minolta apparatuur door Océ wordt gestopt. Océ zal de Canon imageRUNNER ADVANCE lijn voor de kantooromgeving gaan voeren.  Om de klanten met Konica Minolta systemen te blijven ondersteunen werd een nieuwe overeenkomst met Konica Minolta afgesloten. De gezamenlijke productontwikkeling met Konica Minolta is gestopt.

De wereldwijde organisatorische integratie zal de komende maanden zorgvuldig worden voorbereid. Met de aankoop van Océ verwerft Canon een nieuw direct verkoopkanaal in de VS. Met de aankoop van IKON door Ricoh was Canon een belangrijk verkoopkanaal, goed voor 40% van het aantal systemen, in de VS kwijtgeraakt.

Klik hier voor engelstalige versie van de resultaten

Rate this post

Print Friendly