LA HULPE, BELGIË, 25 maart—Joh. Enschedé Amsterdam (JEA) behaalde in de zomer van 2009 het ISO 12647-2 certificaat. De kwaliteitsdrukkerij, onderdeel van het internationaal vermaarde Koninklijke Joh. Enschedé, vertrouwde bij de voorbereiding op deze belangrijke certificering door het FOGRA instituut mede op de grafische specialisten van Kodak.

Jeroen Hoppenbrouwer, Manager Prepress bij JEA, ziet het certificaat als een officiële erkenning van de inspanningen die het bedrijf al jaren levert om een betrouwbare topkwaliteit te bereiken: “We zijn onmiddellijk bij de eerste audit met een 100 procent score geslaagd, een erkenning voor de kennis en kunde die we in dit bedrijf hebben opgebouwd en zeker ook voor de oplossingen en ondersteuning die Kodak ons telkens levert.”

Procesvariabelen in kaart

De ISO 12647-2 certificering vormt de kroon op een voortdurend investeringsprogramma dat in 2006 van start ging met twee nieuwe Heidelberg drukpersen, in 2007 gevolgd door de installatie van een KODAK MAGNUS 800 QUANTUM Plaatbelichter en het KODAK PRINERGY Workflowsysteem. Eind 2008 volgde nog een nieuwe Kodak ontwikkelstraat en een nieuw KODAK MATCHPRINT Inkjet Kleurproefsysteem.

Toch werd met het ISO 12647-2-traject nog tot begin 2009 gewacht, tot JEA kon beschikken over de nieuwste KODAK ELECTRA XD Thermische plaat. Die leverde immers nog belangrijke verbeteringen op het gebied van de standtijd op – JEA kon nu oplages van maar liefst 500.000 drukken – en op het gebied van resolutie, hetgeen van groot  belang is bij de toepassing van Staccato-rastertechnologie.

Kwaliteit eindresultaat gewaarborgd in prepress

JEA noemt unaniem ‘efficiency’ als belangrijkste drijfveer voor de ISO 12647-2-certificering. Alex voor den Dag, Director Operations, verduidelijkt: “ISO 12647-2 vereist een volledige controle van het productieproces, waarbij elke stap wordt gemeten, gecontroleerd en vergrendeld. Zodra je een afwijking constateert, weet je direct waar je de oorzaak moet zoeken. Op die manier ontstaat een zeer efficiënte en kwalitatieve manier van werken die een constant en voorspelbaar drukresultaat garandeert, al vanaf de prepress.” Een extra argument is dat dit certificaat een vaak voorkomende voorwaarde is in steeds meer internationale drukwerkaanbestedingen om in aanmerking te komen voor de eventuele opdracht. Ook andere klanten letten steeds vaker op keurmerken voor kwaliteit en duurzaamheid, zoals ISO en FSC.

Samenwerking met Kodak voor ISO 12647-2-certificering

JEA koos er bewust voor het hele traject richting ISO 12647-2-certificering via Kodak te laten lopen. Voor den Dag: “Door Kodak ook te selecteren als coördinator voor het certificeringtraject wisten we zeker dat alle stappen perfect op elkaar zouden zijn afgestemd. Bovendien gold voor onze interne organisatie natuurlijk ook dat ‘vreemde ogen dwingen’ om nog eens goed naar de eigen werkwijze te kijken.” Beide bedrijven ontwierpen dan ook een stappenplan om het complete productieproces door te lichten via een uitgebreid programma van testdrukken, meten en terugkoppelen. Kodak schakelde vervolgens het internationaal opererende FOGRA instituut in voor de onafhankelijke certificering.

Continue procescontrole voor optimale kwaliteitsbeheersing

JEA slaagde met vlag en wimpel voor de FOGRA-audit: voor zowel de prepress, het plaatmaken als het drukken werd de maximale ‘100 procent score’ behaald. De ISO 12647-2 certificering biedt de drukkerij nu zowel intern als extern nieuwe kansen en mogelijkheden. Hoppenbrouwer verduidelijkt: “De volledige procescontrole zorgt ervoor dat we de faalkosten verder kunnen terugbrengen. Ik voorzie bovendien dat we de inschiet met nog zo’n 15 tot 20 procent kunnen verminderen en ik schat dat we ook de omsteltijden op de pers nog ongeveer 25 procent kunnen reduceren. We werken dan ook heel nauw met Kodak samen om het proces zo volledig mogelijk te optimaliseren.” Voor den Dag vult aan: “We kunnen hierdoor onze relatie met onze klanten verder versterken. Een groot deel van onze opdrachtgevers heeft voldoende technische kennis in huis om optimaal te kunnen profiteren van onze gestandaardiseerde manier van werken. We kunnen daardoor steeds kwaliteit van elkaar verwachten, van het aanleveren van de bestanden tot het afleveren van het drukwerk. Vandaar dat ze zelf ook alleen op de beste Kodak kwaliteit vertrouwen.”

Rate this post

Print Friendly