Ricoh lanceert HotSpot Printing in Nederland. Nieuwe printdienst maakt printen vanaf smartphone of laptop mogelijk zonder installatie van printerdriver of extra software. Op dit moment is de dienst in Nederland alleen op Schiphol operationeel, maar biedt openbare gelegenheden de kans op printdiensten aan haar klanten aan te bieden.

’s-Hertogenbosch, 8 maart 2010 – Ricoh, leverancier van producten en diensten op het gebied van IT- en documentmanagement oplossingen, lanceert een innovatieve printdienst: HotSpot Printing. Met deze nieuwe dienst biedt Ricoh de mogelijkheid om vanaf een Blackberry, iPhone of een laptop een printopdracht te geven naar de dichtstbijzijnde geselecteerde public area printer. Dit stelt mobiele werknemers in staat om op ieder moment van de dag documenten veilig en snel af te drukken. Vooral werknemers die zich bevinden in hotels, op stations, beurzen of vliegvelden zijn regelmatig onthand doordat het niet mogelijk is om documenten, zoals rapporten, bevestigingsformulieren of tickets, af te drukken. HotSpot Printing is de eerste Nederlandse, gebruiksvriendelijke dienst die dit probleem verhelpt.


Gebruikers van HotSpot Printing hoeven geen software of printer drivers te installeren. Laptopbezitters hebben voldoende aan een webbrowser; eigenaren van een smartphone werken via een mail client. De mobiele werknemer verstuurt een bericht naar het emailadres van de dichtstbijzijnde printer, dat opgevraagd wordt via de website www.printspots.com. Vervolgens wordt het printproces gestart door middel van een klik op de link die via de email is binnen gekomen. De gebruiker geeft zijn creditcardgegevens en bevestigt de betaling in een beveiligde betaalomgeving. Nadat deze geaccordeerd is, wordt de printopdracht met een ontvangen release code vrijgegeven. Vervolgens wordt deze afgedrukt op de geselecteerde printer. Ricoh heeft extra aandacht besteed aan de hoge veiligheidseisen die werknemers en werkgevers stellen aan mobiel printen. Daarom worden alle printopdrachten verzonden en gecodeerd met behulp van SSL. De printopdrachten kunnen alleen vrijgegeven worden vanaf het geheugen van de laptop of harddisk na het invoeren van een persoonlijke code. Daarnaast worden alle printopdrachten na het afdrukken automatisch gewist.

Ricoh startte begin 2009 een pilot met twee printers in lounge 1 en 2 van het vliegveld Schiphol, en testte hiermee haar nieuwe dienst in de praktijk. Uit deze succesvolle pilot bleek dat drieënhalf duizend documenten in de afgelopen drie maanden zijn geprint, en dat reizigers die eenmaal gebruik maken van de dienst regelmatig terugkomen. Erica van den Biggelaar, Product Marketeer van Ricoh: “Mobiel werken is dankzij het brede aanbod van draadloos internet volkomen ingeburgerd in alle takken van het bedrijfsleven. Dit is uiterst efficiënt, maar kent één beperking: smartphones of laptops kunnen niet printen zonder toegang tot een netwerk. Omdat werknemers regelmatig tegen deze hindernis aanlopen, zijn we de dienst HotSpot Printing gestart. Binnen afzienbare tijd zullen vele mobiele werknemers in Nederland gebruik maken van onze dienst.”

Rate this post

Print Friendly