Rotterdam, 5 maart 2010, Portbase en Ricoh zijn een e-facturatie pilot gestart met vijf bedrijven die actief zijn in de Rotterdamse haven. Het Port Community Systeem van Portbase verzorgt de uitwisseling van alle logistieke informatie in de Nederlandse havens. Samen met Ricoh, leverancier van it en documentoplossingen, wordt een shared service center ingericht dat de omschakeling naar een geheel elektronisch factureringsproces faciliteert.

Via het Port Community Systeem van Portbase wisselen bedrijven en overheden, maar ook bedrijven onderling efficiënt gegevens met elkaar uit. Ongeveer 1400 nationale en internationale bedrijven maken gebruik van het Port Community Systeem, waar per jaar meer dan 35 miljoen logistieke berichten gegenereerd worden. Het digitaliseren van facturen maakt dit systeem nog vollediger en levert een onmisbare bijdrage aan de snelheid en accuratesse waarmee de financiële informatiestromen tot stand komen. Daarnaast biedt het bedrijven een enorme kostenbesparing, zonder dat het grote investeringen vereist. E-factureren maakt het mogelijk dat er jaarlijks miljoenen euro’s aan mankracht, papier, afdruk- en portokosten worden bespaard. Portbase wordt hierdoor als neutrale dienstverlenende partij nog completer.

Portbase zal gebruik maken van het Shared Service Center van Ricoh. Alle facturen van aangesloten bedrijven en instellingen die hier binnenkomen en uitgaan worden direct op de juiste wijze elektronisch verwerkt. Het SSC zet vervolgens alle facturen om naar het door een organisatie gewenste digitale formaat. Vervolgens stuurt het deze naar iedere mogelijke primaire financiële, workflow- of ERP-toepassing van de ontvangende partij. Dat betekent dat deze organisaties en bedrijven heel eenvoudig de overstap kunnen maken naar digitaal factureren. In mei 2010 zullen Portbase, Ricoh en de vijf aangesloten bedrijven die in de eerste fase meewerken, het e-facturatieproces evalueren. Wanneer de resultaten positief zijn komt de e-facturatie dienst ook voor andere bedrijven in Nederlandse havens beschikbaar.

Rob Zwart, Business Innovation Manager Ricoh Nederland. “ Een uitermate belangrijk aspect van het e-facturatiesysteem is dat het internationaal toepasbaar is. Elk land heeft een eigen wetgeving rondom facturatie en dit brengt veel kosten met zich mee als bedrijven elektronisch willen gaan factureren. In het Shared Service Center worden facturen automatisch, volgens de in dat land geldende regels, verwerkt. Dat is voor havens en logistieke dienstverleners natuurlijk een uitkomst.”

Paul Swaak, Director Strategy & Business Development van Portbase: “Ricoh is specialist op het gebied van informatielogistiek. Portbase biedt met het e-facturatiesysteem zeer laagdrempelige dienstverlening. De voordelen van e-facturatie zijn evident: milieuvriendelijker, efficiënter, transparanter en vooral goedkoper. In het logistieke domein vindt veel facturatie over en weer plaats, veel nog op papier. Met de uitbreiding van e-facturatie, naast het Port Community Systeem, verbreden we onze dienstverlening en verstevigen we de concurrentiepositie van al onze klanten.”

Rate this post

Print Friendly