Bookondemand heeft een nieuwe versie vrijgegeven van Espresso, haar innovatie printsysteem om in een winkel een boek te produceren.  Met de machine kunnen boekwinkels het assortiment boeken sterk vergroten en ook boeken aanbieden uit publieke domein, schrijvers die in eigen beheer uitgeven.

De Espresso Book Machine kan boeken produceren met zacht omslag (pocket) met een formaat tussen de 11,4 x 12,7 cm en 20,9 x 26,6 cm. De nieuwe versie kan een boek van 300 pagina’s in 4 minuten produceren. De EBM heeft een capaciteit van 40.000 boeken per jaar.

De boeken worden geprint met 35 of 110 pagina’s per minuut, gesneden en voorzien van een gekleurde omslag. De productie geschiedt geheel automatisch. Voor het printen van het binnenwerk, het boekblok, wordt gebruik gemaakt van de Xerox 4112 monochrome multifunctional. De omslagen worden geprint met een inktjet printer. Het binnenwerk wordt gelijmd met de omslag en automatisch schoongesneden aan 3 zijden.

Het systeem is ontwikkelt in de afgelopen 5 jaar en wordt eerst in de VS geïntroduceerd en gaat ongeveer 125.000 dollar kosten. Behalve de aanschafkosten zal de boekwinkel ook te maken krijgen met de variabele kosten voor de toner, inktcatridges, papier, lijm, energie en onderhoudskosten. Het binnenwerk wordt geprint op letter of A4 papier, waardoor relatief veel afval ontstaat.

Voor een boek van 300 pagina’s komen de TCO productiekosten op circa 12 euro. Hierbij op te tellen: 40% marge voor de boekwinkel, 40% voor de rechthebbende uitgever, 5 -15% voor de auteur en 6% BTW. Een verkoopprijs van minimaal 24 euro is  redelijk. Bij een investering van 125.000 moeten echter wel heel veel boeken worden verkocht.


Rate this post

Print Friendly