HP heeft op 19 januari 2010 een overeenkomst ondertekend met Stratasys, producent van 3D printers, voor de fabricage van een 3D printer. Deze 3D printer zal HP onder eigen merk op de markt gaan brengen.

3D printers kunnen 3D modellen en prototypen maken uit digitale 3D ontwerpen en worden gebruikt  door product ontwerpers en architecten. Stratasys zal voor HP een exclusieve lijn van 3D-printers  ontwikkelen en produceren op basis van gepatenteerde Fused Stratasys ‘Deposition Modeling (FDM) technologie. HP wil medio 2010 beginnen met de marktintroductie in een aantal geselecteerde landen.

“Wij geloven dat de tijd rijp is voor 3D-printen”, zei Stratasys voorzitter en CEO Scott Crump. “Wij geloven ook dat HP’s verkoop en distributie mogelijkheden en Stratasys FDM technologie is de juiste combinatie is voor  bereiken van een wereldwijde markt. HP heeft al een sterke marktpositie in 2D en wil dit met 3D afdruk systemen ook bereiken.”

Uit deze ontwikkelingen blijkt dat 3D printers aan belangstelling winnen van de grotere spelers. Tot nu toe was 3D een niche markt, met de dalende prijzen komt een 3D printer in bereik voor iedereen. HP richt zich met de 3D printer op de professionele engineering en grafische markt. Met het dalen van de prijzen zullen binnen 10 jaar ook consumenten over 3D printers kunnen beschikken.

Is deze samenwerking het begin van groei en technologische consolidatie op de 3D printer markt? Wat gaan andere aanbieders van grootformaat 2D  printers zoals Océ, Canon, Ricoh en Epson, doen?Rate this post

Print Friendly