Canon gaat op vrijdag 29 januari 2009 een openbaar bod uitbrengen op alle uitstaande aandelen van Océ. Aandeelhouders kunnen tot 1 maart hun aandelen aanbieden tegen een prijs per aandeel van E 8,60. Het bod is 70% hoger dan de koers op 16 november, de dag waarop Canon de overname plannen aankondigde, en 137% over de afgelopen 12 maanden. Canon wil 85% van de aandelen, maar heeft inmiddels aangegeven ook met minder genoegen te kunnen nemen.

Canon betaald de overname uit eigen middelen. Het is een vriendelijke overname, Océ steunt het bod. Op 12 februari zal de overname in de aandeelhoudersvergadering van Océ worden besproken.

Sommige aandeelhouders vinden de prijs te laag omdat de koers van Océ de afgelopen maanden te laag is. Er is in de afgelopen periode geen ander (bekend gemaakt) bod uitgebracht op Océ. Océ is wereldwijd de grooste reseller van Konica Minolta multifunctionals en kleurenprintsystemen. Konica Minolta heeft geen alternatief bod uitgebracht.

Het doel van de overname is voor Canon wereldwijd een nummer 1 positie te bereiken in alle printsegmenten. Meer over de achtergronden is te lezen op Docufacts in het artikel: Canon biedt op Oce. Naast de overname van Océ heeft Caon vanaf 1 januari een intensieve samenwerking met HP. Voor het kantoorsegment zal HP de multifunctionele systemen van Canon gaan leveren aan coorporate klanten.

De verwachting is dat Canon in het tweede kwartaal van 2010 het bod gestand zal doen en de overname afronden. Dit zou betekenen dat de aankomende  Ipex 2010 een extra primeur zal hebben.Rate this post

Print Friendly